Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Pride feirer familien

Skeive familier begynner å likne mer og mer på andre familier

Det er ikke bare politikken som er i endring.

STOLT FAMILIE: Pride-paraden i Oslo går fra Grønland til Spikersuppa. Årets Pride-tema er familien. Her fra fjorårets tog. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STOLT FAMILIE: Pride-paraden i Oslo går fra Grønland til Spikersuppa. Årets Pride-tema er familien. Her fra fjorårets tog. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Familie er tema for årets Pride-uke i Oslo, samme året som tiårsjubileet for ny ekteskapslov og 25 år etter partnerskapsloven. Det vitner om at milepæler i denne kampen for likestilling er av nyere dato, og forteller at radikale endringer har skjedd raskt, særlig når det gjelder rettigheter.

At holdningene ikke henger helt med i svingene, viser en ny undersøkelse som Bufdir legger fram denne uka. En av ti nordmenn nærmest grøsser av homofile, en av fem ønsker seg ikke skeive barn.

Det er nedslående tall midt i all feiringen. Mye tyder på at det er sprekk i laget, som Heidi Nordby Lunde (H) formulerte det i åpningsdebatten lørdag. Det er en avstand mellom rettighetsarbeidet og normer som kanskje er mindre synlig i byene og i skravleklassen. Eller på Stortinget.

Uten KrF og Sp i politikerpanelet var det bare grader av liberalitet som skilte posisjon og opposisjon i spørsmål om skeive familiers rettigheter. Ap beskriver seg selv som «veldig frempå i skoa» i disse spørsmålene og peker på at de ofte er enige med liberale Venstre og Frp.

Dragkampen om Krf´s gunst ser ikke ut til å påvirke de to blokkene i særlig grad. De illiberale har tapt.

Vårens store biotekbatalje om eggdonasjon endte riktignok i stemmekaos i stortingssalen, men det er endelig et klart flertall for eggdonasjon når regjeringens lovforslag kommer om noen måneder.

I denne og flere andre kampsaker har skeive og heterofile felles sak. Mens den heteronormative kjernefamilien bokstavelig talt er i oppløsning sammenliknet med storhetstida før 1980-tallet, er den sammensatte og blandete storfamilien mer og mer vanlig.

Dine, mine og våre barn har lenge vært klisjeen om seriegifte. De årlige reportasjene på denne tida om den skilte storfamiliens ferielogistikk fremstiller det først og fremst som et praktisk problem, men for særlig skeive familier er de juridiske rettighetene enda mer utfordrende.

Dermed er neste skritt etter nøytral ekteskapslov å sikre barns rettigheter der det rent faktisk er flere foreldre i bildet. Juridisk er det bare lov å ha to foreldre. Venstre ønsker at det skal være lov med flere foreldre og sier de ikke vil legge seg bort i hvem (og hvor mange) folk vil dele livene sine med, Ap er for å utrede en slik mulighet, mens Høyre ennå ikke har en politikk.

Det er slett ikke utenkelig at det innen overskuelig tid blir lov også i Norge, som er rangert som nummer to i Europa når det gjelder å sikre skeive rettigheter. I California er det tillatt med hele fem juridiske foreldre.

Når det gjelder surrogati er partiene fortsatt avvisende. Venstre er det eneste partiet som sier ja til såkalt altruistisk surrogati. Men etter den harde juridiske surrogatistriden for noen år tilbake, er tilnærmingen etter hvert mer pragmatisk når det gjelder sanksjoner. Hensynet til barnas beste er det viktigste.

Den skeive familien er jo ikke ny. Den har bare blitt mer synlig, blant annet gjennom rettighetskamper som har vært den vanlige framgangsmåten i Norge når det gjelder likestilling. Også på dette området, som når det gjelder kjønnslikestilling, kommer uvegerlig spørsmålet; må alt reguleres? Er ikke rettighetene stort sett på plass? Det som gjenstår er holdninger.

Bufdirs holdningsundersøkelse tyder på at det er et godt stykke igjen, selv om det er tatt noen sjumilssteg i både lovverk og holdninger de seinere åra. Den skeive familien minner om at alle familier er i endring, og at måten vi lever på, for de aller fleste, er radikalt annerledes enn for noen generasjoner siden.

Ny teknologi gir ikke bare skeive barnløse nye muligheter, den gir muligheter til alle. Det krever ny politikk og nytt lovverk.

Men hva med dem som fortsatt lever barnefrie liv? Politikerne vil helst ha opp fødselstallene for å finansiere velferdsstaten ved å legge bedre til rette for alle barnefamilier, selvsagt også de skeive familiene. Det er her pengene og velgerne er.

Mange lever fortsatt alene, uten barn og på siden av det tradisjonelle familielivet. Det har vært og er et bevisst valg for en del skeive. Det er kjent at særlig eldre LHBT-personer sliter i møte med hjelpeapparatet. Likevel er de usynlige i folkehelsemeldingen.

Den skeive familien har derimot fått en naturlig plass i familiepolitikken. Men det er ikke bare politikken som er endret. Det er den norske familien.