DEBATT

Homofobe kjønn:

Skeive grenser

Hvis kjønn ikke lengre er avhengig av biologi og fysikk, finnes da homofili?

NEDTONET: Organisasjoner som i sin tid ble dannet for å arbeide for homofile menns og lesbiske kvinners rettigheter, har utviklet seg til å bli organisasjoner for kjønnsmangfold, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter hvor homofili er betydelig nedtonet, skriver spaltisten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEDTONET: Organisasjoner som i sin tid ble dannet for å arbeide for homofile menns og lesbiske kvinners rettigheter, har utviklet seg til å bli organisasjoner for kjønnsmangfold, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter hvor homofili er betydelig nedtonet, skriver spaltisten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mennesker med kjønnsdysfori, særlig unge, er en gruppe i sterk vekst og andelen jenter som opplever å være født i feil kropp øker.

Selv om andelen transpersoner i befolkningen er minimal, har transaktivismen en enorm slagkraft. Denne slagkraften merkes ved generelt fokus i media og i politikk, endringer i lovverk og ved at kritiske stemmer blir forsøkt stoppet.

De av oss som har motforestillinger til transaktivismens forståelse av kjønn og kjønnsmangfold får gjennomgå når vi ytrer oss i offentligheten. Britiske Magdalen Berns setter ord på hva mange føler på.

I Norge har såkalte «skeive» organisasjoner et fokus på transproblematikk og kjønnsmangfold som ikke samsvarer med hvor liten prosentandel denne gruppen faktisk representerer.

Det kan man jo mene er bra siden det har vært lite fokus på dette tidligere. Men når man ikke vil forholde seg til hvordan de nye kjønnsidentitetene og de skeive organisasjonenes forståelsen av kjønn påvirker definisjonen av homofili, er det noe som mangler.

Om man tar en kikk på skeive organisasjonenes programmer og nettsider ser man at hovedfokuset er kjønnsmangfold og kjønnsuttrykk. Vi ser også en forskyvning i begrepsbruken. For eksempel, er begrepene homofil og lesbisk vanskelig å finne i Skeiv Ungdom sitt arbeidsprogram 2017 - 2018.

Homofile personer (lesbiske kvinner, homofile menn) er tiltrukket av personer av samme kjønn – og da mener jeg kjønn som i biologisk kjønn – her forenklet: menn er født med penis og testikler- og kvinner født med vulva og vagina. Så når personer født som menn krever å bli oppfattet som lesbiske kvinner - eller personer født som kvinner krever å bli oppfattet som homofile menn oppstår en situasjon der grensene for hva homofili er, brytes.

Ut fra den biologiske definisjonen av kjønn, vil disse være heterofile. Ut fra en definisjon som beskriver kjønn som en følelse, er det da motsatt. Her er det en uenighet blant fagfolk og andre, og det skal vi tåle. Men det har betydning for hvordan vi kan definere homofili.

På sosiale medier finner vi krav fra transaktivister om at lesbiske kvinner bør stille seg åpne for å prøve ut transkvinner seksuelt. Dette har til og med fått sin egen betegnelse i «cotton ceiling». Også i Norge er dette en kjent problematikk. Argumentasjonen går ut på at transkvinner med penis opplever seg som lesbiske kvinner- og da skal lesbiske kvinner også oppleve dem som det. Til nå har ingen av de norske skeive organisasjoner reagert på dette eller satt det på dagsorden som en utfordring,

Det som skal være den naturligste ting i verden for en lesbisk kvinne, nemlig å kun være interessert i seksuell omgang med kvinner er i kjølvannet av transaktivismen, det kreative kjønnsmangfoldet og alle de nye kjønnsuttrykkene blitt en hatefull handling. I følge en innflytelsesrik amerikansk transaktivist er det å ha preferanser knyttet til sexpartnerens kjønnsorgan transfobisk. I følge denne logikken er det å være heterofil transfobisk, å være homofil mann eller lesbisk kvinne likeså.

Betyr ikke dette da transbevegelsen i seg selv er homofobisk? Homofili er åpenbart ikke lenger hva det var. Hvis kjønn ikke lengre er avhengig av biologi og fysikk (kropp), finnes da homofili? Hva slags homofili er det de skeive organisasjonene jobber for? Kjønnsoverskridende homofili? Heterofil homofili? Flytende homofili? Er ikke kjønnsorganet lenger en del av homofilien?

Homofili handler om å forelske seg i, og ville ha et seksuelt forhold til, personer av samme biologiske kjønn. Kjønnsdysfori og transproblematikk handler om å ikke føle seg tilpass i den kroppen og det biologiske kjønnet man er født som.

Organisasjoner som i sin tid ble dannet for å arbeide for homofile menns og lesbiske kvinners rettigheter, har utviklet seg til å bli organisasjoner for kjønnsmangfold, kjønnsuttrykk og kjønnsidentiteter hvor homofili er betydelig nedtonet.

Spørsmålet som er uunngåelig å stille da, er om de skeive organisasjonenes «nye» forståelse av kjønn i bunn og grunn er homofobt?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer