Skeivt mellom kjønnene

Er det de utagerende unge mennenes feil at bare tre av høstens 17 bokdebutanter er kvinner?

- Det er guttas år i år, sier Marta Norheim om P2-lytternes romanpris 2003. Lista over påmeldte kandidater viser to kvinnelige og 18 mannlige kandidater.

Hvis du går inn i en norsk bokhandel i høst og kikker på debutantene, vil dette bildet styrkes ytterligere. Bare tre av høstens 17 bokdebutanter er kvinner. Men er misforholdet tilfeldig?

Oktobers forlagssjef Geir Berdahl tror kjønnsfordelingen blant høstens debutanter er nettopp tilfeldig, og mener kvinnene må hevde seg mer.

- Jeg mener ikke de skal hevde seg på den måten menn gjør, men de må finne ut sin måte å hevde seg på, sier han til NRK.

Utagerende unge menn

Hilde Sandvik og Marit Eikemo har startet debatten i Syn og Segn. I lederen peker de to på at Kultur-Norge først og fremst aler opp mannlige meningsskapere.

- Samtida kan ikke få nok av utagerende unge menn som bramfritt kommer med kvinnenedsettende utsagn eller mer fordekt aggresjon over «Det feminiserte samfunnet». Flere filmer og bøker sutrer over den tapte mannsrollen. Men hvilken manndom er det de har tapt? spør de.

Morgenbladets litteraturredaktør Bendik Wold peker ut popstjerneidealet som syndebukken. Han mener dette idealet preger litteraturdekningen i stadig større grad, og at forlagene jakter på «pågående, taleføre individer» som kan selge bøkene ved å være seg selv.

- Dermed gis atskillig boltreplass til «utagerende unge menn» - uten at vi er vitne til en dyrkelse av det mannlige som sådan. Riktigere er det å si at mannsrollen på denne måten viser seg bedre tilpasset kommersialisering enn kvinnerollen, skriver Wold, og avslutter:

- Det er ikke tyve kvinnelige «popstjerner i skrift» vi behøver: Vi må kvitte oss med selve popstjerneidealet.

Autoritær forfatterrolle

Forfatter Pernille Rygg er overrasket over den lave andelen kvinnelige debutanter. Hun tror noe av årsaken til den skeive kjønnsbalansen ligger i at forfatterrollen har et litt autoritært preg.

- Du skal føle noe sterkt, du skal mene det sterkt, og du skal våge å stå for det. Antagelig er menn fremdeles mer i stand til å våge det, sier hun til NRK.

Også P2-lytternes romanpris viser en skeiv fordeling: Kun en av seks priser har gått til en kvinne. Det var Hanne Ørstavik.

Årets pris kan neppe gjøre noe med situasjonen: De fire bøkene som ligger best an til å bli nominert er alle skrevet av menn.

EN AV DE FÅ: Hanne Ørstavik får mye medieoppmerksomhet, og har sågar fått P2-lytternes romanpris. Til den er det kun mannlige nominerte i år.
AUTORITÆR ROLLE: Pernille Rygg mener det krever mye å bli hørt.