Ski i Iran og homser i Egypt

Temaet for Robert De Niros filmfestival kom som en overraskelse.

(Dagbladet.no:) Skikjøring i Iran, homoseksualitet i Egypt og konfliktfylte syn på krigen i Irak- disse temaene vil alle være representert under årets Tribeca Film Festival i New York.

Denne gangen planlegger nemlig arrangørene av filmfestivalen å tilby amerikanerene innsikt muslim-verdenen, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Fomålet er å gi folk et visst innblikk i hva som foregår i denne urolige delen av verden, sa festval-direktør Peter Scarlet til nyhetsbyrået.Tribeca Film Festival ble startet av skuespiller Robert De Niro i 2002 for å bidra til oppbygging av nedre Manhattan etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001.

Prestisjetung

I 2003 opplevde flere norske kortfilmer et rent prisdryss under festivalen. Blant annet fikk norske «Fremragende timer» med

Even Rasmussen og Tord Vandvik Haugen prisen for beste kortfilm dette året.

De Niros filmfestival blir regnet som en av USAs mest prestisjetunge, og er kjent for å aktualisere gjennom ulike tema og fremme kontroversielle spørsmål.

Handlingen i «Fremragende timer» tok utgangspunkt i en sedelighetssak fra 1997 hvor en mann i trettiårene ble dømt for å ha hatt sex med en 15 år gammel gutt.

 Festival-grûnder: Robert De Niros filmfestval, Tribeca, skal i år opplyse amerikanere om livet i Midtøsten. Foto: Scanpix
Festival-grûnder: Robert De Niros filmfestval, Tribeca, skal i år opplyse amerikanere om livet i Midtøsten. Foto: Scanpix Vis mer

USA skal få se Irak på innsiden

I år er det altså midtøstenspørsmål som står på agendaen. Halvparten av de 16 dokumentarene som blir vist, er spilt inn i Midtøsten.

Festival-direktør Scarlet sier at den tre år gamle krigen i Irak har en fremtredende rolle i festivalprogrammet i år.

En av dokumentarfilmene handler om en irakisk familie der sønnen blir drept av amerikanske soldater.

I år skal kjente skuespillere som John Malkovich og Sigourney Weaver fungere som trekkplaster i festvalperioden fra 25. april til 7. mai.

Vant i 2003 Even Rasmussen og Tord Vandvik Haugen i den norske kortfilmen Fremragende timer. Vant pris for beste kortfilm under Tribeca Film Festival i 2003.