Ski og spiritisme

Her er våre dokumentartips.

KRIMGÅTE: Ivo de Figuereido har skrevet bok om en av de mest forunderlige kriminalgåtene i norsk historie. 

Foto Knut Falch / SCANPIX
KRIMGÅTE: Ivo de Figuereido har skrevet bok om en av de mest forunderlige kriminalgåtene i norsk historie. Foto Knut Falch / SCANPIXVis mer

Dokumentar: Anbefalt av Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet.

Thor Gotaas: «Først i løypa». (Dreyer).
Norsk langrenn er mer enn stavbrekk og overtrente superstjerner. Den utmerkede folkeminnegranskeren Gotaas gir deg det beste av det meste og omvendt når han i god tid til ski-VM kommer med denne oppdaterte, velskrevne og billedrike fortellingen om et norsk nasjonalsyndrom.

Roar Skolmen: «Nordmenn i Sydhavet». (Historie & Kultur).
Undertittelen røper en viss fargerikdom: «sjøfolk, utvandrere, rømlinger, forfattere, forskere, misjonærer, lystseilere, drømmere og vagabonder». Med andre ord de som har holdt drømmen om et paradis på den andre siden av jordkloden ved like — og prøvd den ut med
vekslende hell.

Ivo De Figueiredo: «Mysteriet Ingeborg Køber». (Aschehoug).
Forfatteren som tidligere har fordypet seg (og oss) i Ibsens mysterier, ruller opp en av de mest forunderlige kriminalgåtene i norsk historie. Denne særdeles fascinerende historien kretser om drap, svindel, spiritisme og åndsstrømninger som kolliderer anno 1930-tallet.

William Dalrymple: «Den siste mogul». (Aschehoug).
Keiseren og poeten Bahadur Shah Zafar II var den siste mogul i India. I 1857 gjorde inderne opprør mot den britiske kolonimakten. Det som fulgte var en beleiring og et oppgjør som sammenlignes med Stalingrad. En fabelaktig skildring, historieskriving på høyeste nivå!

Thor Gotaas & Roger Kvarsvik: «Ørkenen Sur». (Spartacus).
Forfatterne ruller opp en lite kjent side ved norsk USAinnvandring. Fattige nordmenn bygde i 1930-åra opp en skraplandsby, et helt samfunn, befolket med uteliggere, på en søppelhaug i Brooklyn. Utrolig, som det heter, men sant.