Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Byutvikling

Skifter Melby og Elvestuen hatter når bystyremakt byttes ut med regjeringsmakt?

Har Venstre virkelig ikke fått med seg hvilken side i norsk politikk de har valgt å binde seg til?

ADVARER: Elvestuen og Melby advarer på Venstres vegne mot at utbyggere får for stor makt. Problemet er at partiet har bidratt til dette gjennom 18 år med borgerlig flertall i bystyret. Bildet er fra Ensjø i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
ADVARER: Elvestuen og Melby advarer på Venstres vegne mot at utbyggere får for stor makt. Problemet er at partiet har bidratt til dette gjennom 18 år med borgerlig flertall i bystyret. Bildet er fra Ensjø i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hovedinnlegget i Dagbladet 19. juli, våger Ola Elvestuen og Guri Melby seg ut i byutviklingsdebatten. De står på henholdsvis andre- og tredjeplass på Venstres liste til høstens stortingsvalg.

SIVILARKITEKT: Øyvind Mo. Foto: Gudrun Jonsdottir
SIVILARKITEKT: Øyvind Mo. Foto: Gudrun Jonsdottir Vis mer

Med stor patos viser de til den fantastiske utviklingen i Oslo mens de selv har sittet ved roret, mens alt ser ut til å ha havarert de to årene som har gått, etter at de tapte valget. Leiligheter blir mindre og uslere. Byggene høyere. Og sporene etter den historiske byen blir borte. Men vet de ikke hvem som har ansvaret?

Hvem var ansvarlig da uføret tok til? Hvor og når, for åtte eller atten år siden? Storting, regjering og Oslo bystyre møljes sammen, uten at de nevner hvor deres eget parti har vært med, i ansvarlig posisjon. Skifter de hatter når bystyremakt byttes ut med regjeringsmakt?

Elvestuen og Melby advarer på Venstres vegne mot at utbyggere får for stor makt. Enig, men problemet er at Venstre har bidratt til dette gjennom atten år med borgerlig flertall i bystyret. De engster seg for høye bygninger og villaområdenes identitet. Men hvem var med på laget da reguleringsplanen ble brutt, for å få plass til et temmelig høyt og uelegant Munch-museum? Venstre, så klart.

Mot slutten av innlegget ber kandidatene om kvalitet framfor kvantitet i byggenæringen. Oops, nå sitter de vel på den andre siden av bordet? Har Melby og Elvestuen virkelig ikke fått med seg hvilken side i norsk politikk de har valgt å binde seg til? Nemlig Regjeringen, som ved kommunaldepartementet har fremmet nye tekniske byggeforskrifter – tek. 17, som avløser tek 10.

For uinnvidde er dette forskrifter og retningslinjer for hvor tarvelig det skal være mulig å oppføre bygninger. Her er det altså regjeringen som står bak, og ikke Oslo bystyre, med et nytt «rødgrønt» flertall. Som på halvannet år knapt har rukket å sette inn andre tiltak enn masse sykkelfelt.

Det var med beven undertegnede fulgte innspillene til det som ble tek. 17 for et par år siden. Hensikten var å senke bygningskvalitet, i den tro at boliger derved ble billigere – og da særlig utleieboliger. En annen sak er at det tilsynelatende legges opp til ytterlige sosial dumping.

Og her ligger jo Venstres problem. De kaller seg et liberalt parti, men krever tiltak som fordrer strenge offentlige føringer. Melby og Elvestuen ønsker seg nok på tinget de også, om Venstre skulle havne i regjering. Da blir det nok fast plass for en vararepresentant eller to. Men hvilke hatter vil de bære denne gangen, mon tro? For noen år siden, da Melby for første gang ble valgt til en offentlig posisjon, ble hun spurt om hun hadde regnet med å bli valgt. Melby svarte at «hun ikke hadde ventet det, da hun ikke var noen god planlegger. Men det var bare var en fordel når man var med i Venstre», fortsatte hun. Så ikke påberop dere byplankompetanse, bare fordi dere står på Oslolista. Til det har dere allerede mistet for mange hatter mellom bordene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!