Skihopper i motvind

Anette Sagen (18) er verdens beste kvinnelige skihopper. Men hun måtte kjempe hardt for å få være med i Holmenkollen på søndag.

DET VIKTIGSTE SLAGET for kvinnesaken denne helgen skjer nok ikke i morgendagens 8.mars-tog. Men i Holmenkollen på søndag. Jentene på hopplandslaget måtte nemlig kjempe hardt for å få være med. Anette Sagen (18) fra Mosjøen er for tiden verdens beste jentehopper. Og forbanna over måten jentene blir motarbeidet på.

–Vi har hoppet i Kollen de tre siste åra, men så skulle vi plutselig ikke få lov i år. Nå som nivået endelig begynner å bli bra! Det virker som om de er redde for at vi skal bli for gode.

HUN INVITERER oss inn på hybelen i Trondheim. Hun ser nokså trøtt ut. Håret er fremdeles vått etter morgendusjen. På kjøkkendøra henger hoppdressen med navnet hennes skrevet i nakken med sprittusj.

–Du burde ikke ta på den, jeg har nettopp spraya den med sølvlakk. Den er så gammel at den må pyntes litt. De draktene jeg får nå må være skreddersydd i helvete. Alltid for lange armer og bein!

ETTER HARDT PRESS fra mange hold fikk jentene likevel lov å være med på Holmenkoll-søndagen. Anette sier at hun er vant til at folk stikker kjepper i hjula.

–Jeg har lyst til å være prøvehopper i Granåsen, men Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) har sendt ut brev til alle arrangører om at gutter under 16 år, og jenter generelt ikke får være prøvehoppere.

VI SKULLE egentlig være med Anette på hopptrening i Granåsen, men hun er så mørbanket at hun ikke kan hoppe. Nordlandsjenta har nettopp tatt sammenlagtseieren i jentehoppuka i Tyskland og Østerrike og kom hjem til Trondheim natta i forveien. Hun halter ikke på grunn av fallene i bakken - men fordi hun ramla ut av køya på Hirtshalsbåten.

–Hoppsporten er ikke så farlig som de skal ha det til. Freestyle og alpint er farligere. Og det er mange flere skader i fotball. Det virker som om Skiforbundet synes det er verre hvis ei jente skader seg, enn en gutt. Det er en veldig gammeldags tankegang!

ANETTE HAR IKKE rukket frokost enda, og vil på kafé. Hun peker på en bagett bak en glassrute.

–Reker og laks, sier servitøren.

–Kan jeg få den uten reker? Bare laks og ingenting mer?

–Ikke salat?

–Nei.

–Ikke paprika?

–Nei.

–Ikke tomat?

–Nei.

Verdens beste kvinnelige skihopper er kresen. De siste ukene har hun levd på spaghetti og østerrikske rundstykker.

–Jeg er ikke så glad i utenlandsk mat, og går alltid ned tre kilo når vi er på reiser.

–Er det ikke mye slankepress i hoppsport?

–Du finner ikke en tjukk skihopper. Men foreløpig blåser jeg i det der. Jeg har ikke så mye fett på kroppen uansett.

ØNSKET OM Å FLY. Det er det som driver Anette. Dessverre går et skihopp så altfor fort.

–Jeg tror verdens lengste skihopp bare varer bare ni sekunder i lufta. Jeg er stygt redd for at jeg vil begynne med fallskjermhopping etter hvert. Drømmen er å begynne med skiflyging og sveve 230 meter før hun legger bort skiene for godt. Men det kan bli vanskelig. I hvert fall om Thorbjørn Yggeseth får bestemme:

«Jeg er ikke begeistret for skiflyging for jenter. De bør konkurrere i 70- til 90-metersbakker. Holmenkollen er for stor for de aller fleste jentene», sa formannen i FIS hoppkomité til Dagbladet nylig.

–Det er så lite hold i det de sier, at det er kvalmt å høre på! De beste jentene misliker å hoppe i småbakker. Sånn som det er i dag bestemmer juryen at farten skal være veldig høy, og da hopper de beste altfor langt. Vi lander helt bakpå og får vondt i ryggen og beina.

EN AV ANETTES hoppdresser sagger i skrittet. Det ser ikke videre feminin ut. Anette er ikke spesielt forfengelig i bakken.

–Det eneste jeg sørger for er å ha musefletter. I fjor hoppet jeg en gang med alt håret inne i hjelmen, og overhørte noen småunger som diskuterte; «Det er en gutt». «Nei, det er en jente». «Nei, det er en gutt».

–Mange av hoppgutta har håret utenfor hjelmen?

–Jeg tror de norske hoppere er litt annerledes. Det er mange langhåra folk som liker hardrock i miljøet. Det er jo den tøffeste musikken da, sier Anette før kjæresten ringer på mobilen.

Skihopper han også. Med langt hår.

Rocka privat: Anette Sagen gjør ikke «rocketegnet» når hun lander nede på sletta. Men hjemme på hybelen er det bare Black Sabbath som gjelder.
En flyger: Ønsket om å fly. Det er det som driver skihopper Anette Sagen.