Skikongen på plass

RAMSAU (Dagbladet): Kong Harald og dronning Sonja var først på rominspeksjon hos Dæhlie & co. Deretter var det middag med den norske troppen. I dag har kongen bursdag og feirer den med å dra på alpeferie.

I tre dager har kong Harald og dronning Sonja fulgt ski-VM i Ramsau på nært hold.

Men når hopp-rennet i Bischofshofen er over i ettermiddag, pakker kongen vekk de offisielle pliktene, tar fram skiene og drar på skiferie isteden.

Familieferie

På et hemmelig sted i Østerrike skal dronningen og kongen tilbringe den uka.

- Det ligger vel i lufta at ferien tilbringes her i landet, bekrefter kongens følge overfor Dagbladet. Ferien er av privat karakter, og kun et par- tre livvakter pluss to personlige hjelpere blir med.

Etter det Dagbladet erfarer, planlegger også prinsesse Märtha Louise å slutte seg til foreldrene i alpelandet.

Selv om det har regnet i Ramsau de siste dagene, er det ingen problemer med snø dit kongeparet drar. Opptil en meter snø har falt i høyden de siste to dagene.

Ikke Sonjas strømper

I går fulgte kongeparet kombinerthopprennet fra VIP-tribunen utendørs, mens langrennet ble overvåket innendørs. Halvannen meter fra langrennsstadion ligger nemlig et nybygd hus, med store panoramavindu mot begivenheten.

Herfra har kongen og dronningen - som arrangørenes hedersgjester - fulgt langrennsøvelsene den første helga.

- Nei, det er ikke dronningen som har strikket sokkene mine, skrattet kongen på spørsmål fra norsk presse i går ettermiddag.

I Gästehaus Lürmann fikk kongeparet treffe alle de norske hopperne og løperne, med skikongen Bjørn Dæhlie som selvskreven «vert».

- Det er bra dere ga oss et par dagers varsel før dere kom. Det er noen her som roter veldig på rommene sine, flirte Dæhlie.

Lillehammer best

- Jeg har vært med på alle VM i Norge, og noen få utenlands. Det har imidlertid ikke skjedd så ofte. OL har jeg derimot fått med meg de fleste av, sier kong Harald.

- Det beste mesterskapet? Jeg har jo vært med å arrangere ett selv, så det må jeg vel se bort fra, ler kongen.

- OL på Lillehammer er noe av det morsomste jeg har vært med på, sier kongen til Dagbladet.

- Han er svært sportsinteressert, medgir dronning Sonja.

- Han følger med og kan det meste. Det betyr en del avislesing og tv-titting, sier dronningen.

- Bjarte Engen Viks gullmedalje er foreløpig høydepunktet i et travelt opphold. Det har jo gått over all forventning. Jeg har ikke tenkt på hvor mange gull vi bør ta. Gullmedaljer kommer ikke på bestilling, avslutter kong Harald.