<b>NY UNDERSØKELSE: </b>Er du som folk flest, og det er du nok, vil du trolig sitte altfor lenge på gjerdet. Foto: Lisbeth Holten/NTB Scanpix
NY UNDERSØKELSE: Er du som folk flest, og det er du nok, vil du trolig sitte altfor lenge på gjerdet. Foto: Lisbeth Holten/NTB ScanpixVis mer

Skill deg i dag

Et banebrytende eksperiment gir et klart råd: Hvis du lurer på om du skal skille deg, slutte i jobben eller foreta en annen større livsendring. Gjør det i dag!

Kommentar

Det er ikke lett å vite hva som er det rette valget når det kommer til de største avgjørelsene i livet. Bør du skille deg, få barn, bytte jobb, gå tilbake til skolebenken eller ta et sabbatsår?

Vi kan kjenne på magefølelsen, gå i oss selv og tenke nøye over konsekvensene. Vi kan lytte til andre som har vært i samme situasjon. Er de fornøyd med valget de tok?

De som er mer systematisk anlagt av seg vil kanskje spørre seg: Er folk som skiller seg eller slutter i jobben mer eller mindre fornøyde enn de som forblir i ekteskapet eller jobben? Men se opp for fallgruver. For selv om nyskilte og arbeidsledige er mindre lykkelig enn de som er gifte og i arbeid, hjelper ikke det deg stort om du allerede lurer på om forholdet er modent for skraphaugen eller om gresset er grønnere på andre arbeidsmarker. Du lurer jo på om alternativet er bedre enn det du har nå, ikke om folk i perfekte forhold har det bra.

Et banebrytende nytt eksperiment kan vise vei. Økonomen Steven Levitt brukte den svært populære og gode podkasten Freakonomics til å invitere tusenvis av mennesker til å delta i et eksperiment. Over 20 000 mennesker som var usikre på om de skulle foreta en større eller mindre livsendring meldte seg på. På nettstedet FreakonomicsExperiment.com fikk de muligheten til å kaste kron og mynt. De som fikk kron ble bedt om å foreta endringen, mynt: bli ved din lest.

Det første som er verdt å merke seg er at mange mennesker er villig til å la store valg i livet dikteres av et myntkast i et økonomisk eksperiment. De som fikk kron var 26 prosent mer likandes til å foreta en endring enn de som fikk mynt.

Viktigere for deg kjære leser, er at de som foretok en endring var lykkeligere seks måneder etter eksperimentet ble satt i gang enn de som fortsatte som før.

En kunne kanskje tenke seg at det skyldes at de som foretok endringer var en spesiell type mennesker. Og det stemmer til en viss grad. Yngre ugifte, med lav utdanning og liten inntekt var overrepresentert blant dem som tok et radikalt livsvalg.

Men siden det var tilfeldig hvem som ble gitt kron eller mynt, kunne forskeren sikre seg mot at dette påvirket resultatene (se s. 9 i artikkelen for en konkret innføring i metoden eller s. 17-24 i artikkelen fra Henning Finseraas og Andreas Kotsadam). Det gjør oss betydelig sikrere på at det å ta et valg faktisk gjør deg lykkeligere.

Det viser seg at de som har mest å vinne på å bryte med den situasjonen de er i, er de som er minst lykkelige på forhånd, de som har høy inntekt og de som er gamle. Dessverre viser det seg også at eldre er minst tilbøyelige til å foreta et radikalt livsvalg. De vet rett og slett ikke sitt eget beste.

Men dette gjelder altså ikke bare de eldre. Er du som folk flest, og det er du nok, vil du trolig sitte altfor lenge på gjerdet. Lytt til forskningen, gresset er grønnere på den andre siden. Løp dit i dag!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.