DEBATT

Skill kirkevalg fra offentlige valg

Ti kirker ble i år brukt som valglokaler for det offentlige valget. Jeg vil tro at en del kristne ville reagert på å måtte oppsøke Human-Etisk Forbund for å stemme ved et slikt valg.

Folk som ikke er medlemmer av kirken bør få kunne gjøre sin borgerplikt uten å møte pågående valgfunksjonærer fra kirken før de når det offentlige stemmelokalet, skriver pressesjef i Human-Etisk Forbund. Bildet er fra kirkevalget på Slemdal skole i Oslo. Foto: NTB scanpix
Folk som ikke er medlemmer av kirken bør få kunne gjøre sin borgerplikt uten å møte pågående valgfunksjonærer fra kirken før de når det offentlige stemmelokalet, skriver pressesjef i Human-Etisk Forbund. Bildet er fra kirkevalget på Slemdal skole i Oslo. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Valget vi nettopp har vært igjennom, bør være det siste der et internt valg i et utvalgt trossamfunn foregår samtidig med et offentlig valg for alle. Slik sammenblanding hører ikke hjemme i et moderne demokrati. På dette området er Norge ikke et fyrtårn.

Mye tyder på at få vil reagere dersom denne sammenblandingen av valg blir historie. Faktisk virker det som om religiøse ledere er mer bevisste på denne pletten på vårt demokrati enn det de fleste politikerne er. I I Stålsett-utvalget som utredet en helhetlig livssynspolitikk, besto flertallet av religiøse mennesker. De advarte mot denne type særbehandling av et trossamfunn som nyter privilegiet med å ha internvalg samtidig med valget for alle - i tilstøtende lokaler.

Bakgrunnen for ordningen med dobbelt-valg, ble stadfestet så sent som i 2013. Da ble Kirkeloven vedtatt med følgende formulering, nemlig at kirkelige valg skal «holdes samtidig med, og i lokaler i umiddelbar nærhet av» de offentlige valgene. Motivet var og er, å øke deltakelsen i Kirkevalget. Fint, men har virkelig politikere noe med slikt å gjøre? Er interne valg i livssynssamfunn et offentlig anliggende? Deltakelse i interne valg bør være en utfordring for de enkelte livssynssamfunnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer