NAIVT SYSTEM: Eksamenskalenderen bør tilbakeføres til slik den var, da skriftlig eksamen var unnagjort før 17. mai. Foto: Scanpix
NAIVT SYSTEM: Eksamenskalenderen bør tilbakeføres til slik den var, da skriftlig eksamen var unnagjort før 17. mai. Foto: ScanpixVis mer

Skilsmisse på overtid

Eksamenstid og russetid bør skille lag

Meninger

Skal samfunnet legges opp rundt en fest? Dette har alltid vært kjerneargumentet mot forslag om å flytte eksamen for tredjeklasse på videregående til før 17. mai. Støyende russ har ikke alltid så mye velvilje å hente, særlig ikke når det er snakk om å redde dem og karakterboka deres fra deres egen festing.

Når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nå setter ned et utvalg for å vurdere om skoleåret kan organiseres annerledes, understreker han da også at det ikke bare er for å skubbe viktige eksamensdatoer litt lenger unna russetida. Likevel virker det sannsynlig at det er en av årsakene, siden problemene med at landets tredjeklassinger skal ha avgjørende eksamener få dager etter at de har festet seg i senk, er åpenbare og har vært påtalt igjen og igjen.

Kritikerne av slike forslag til omorganisering tar sjelden høyde for at det ikke vil være en ny overtilpasning til russetida, men en tilbakeføring til skoleåret slik det opprinnelig var. Frem til 1980 var nemlig eksamen unnagjort før 17. mai. Festen som brøt løs i de midterste maidagene, var faktisk en feiring av et skippertak og avslutningen av en fase i livet. Når eksamensdatoene ble lagt til etter nasjonaldagen, for å få mer undervisning ut av skoleåret, var det få som så for seg at elevene faktisk ville sette russefestingen over eksamenslesingen. Denne antakelsen var i utgangspunktet ganske naiv, og det er verdt å se på muligheter til å rette den opp.

Ideelt sett burde feiringen av fullført videregående opplæring begynt etter siste eksamensdag, en gang i juni. Men verden er ikke alltid så opptatt av hva som er ideelt, og særlig ikke i dette tilfellet. Russefeiringens ekshibisjonistiske natur knytter den sammen med folkefesten på 17. mai, i tillegg til den seiglivede tradisjonen. Intervjuer med russen, samt en omfattende spørreundersøkelse gjennomført av Nifu Step for noen år siden, viser at det er bred støtte for å få skilt eksamenstid og russetid, slik at de ikke overlapper. Siden russens zenith på 17. mai ligger der den ligger, er det eksamensdatoene, i alle fall for skriftlig eksamen, det er mulig å gjøre noe med.

Så klart følger det betydelige praktiske utfordringer med en systemomlegging. Blant annet må pensum gjennomgås på kortere tid. Men det er vanskelig å se for seg en dårligere organisering enn i dag. For mange er den fortjente feiringen preget av dårlig samvittighet. Elever som i utgangspunktet kunne tenke seg å prioritere eksamenslesing, føler sterkt sosialt press på å la festingen få forrang. Elever som i utgangspunktet ikke setter skolearbeidet høyt, lar russelivet trumfe alt annet, og havner enda lenger bak i køen sammenliknet med sine mer disiplinerte medelever. Alle som én ville de fortjent en kalender som gjorde arbeidet før eksamen, som i utgangspunktet ikke er påfallende lystbetont, litt lettere å hengi seg til.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.