Skilt ved fødselen?

Litt om Gollum, Mordor, IS og presidenten

SKILT VED FØDSELEN: Erdogan (til venstre) mener det er en fornærmelse å bli sammenlignet med Gollum (for ordens skyld: til høyre)
SKILT VED FØDSELEN: Erdogan (til venstre) mener det er en fornærmelse å bli sammenlignet med Gollum (for ordens skyld: til høyre)Vis mer
Meninger

Bilgin Cifti er en tyrkisk lege som ikke er begeistret for Erdogan. Noe han uttalte, ved å sammenlikne presidenten med Gollum fra Tolkiens magnum opus «Ringenes herre». Nå risikerer den stakkars legen to år i fengsel.

Det var derimot ett problem for aktor i saken. Han hadde aldri sett filmene (Nei, ikke boka nei), og forsvareren visste råd. Hvordan kan man dømme en mann for å sammenlikne Erdogan med Gollum om man ikke vet om Gollum er ond eller ikke?

Retten går grundig til verks. Her skal det ikke bare synses. Vi leker ikke rettsstat her. Nå skal eksperter, blant annet psykologer og en filmviter, analysere Peter Jacksons tolkning av fantasyfavoritten.

Gollum er, for dem som ikke husker det, en slags forvridd figur. Lange tynne armer, stort hode, klam og grålig med nesten ingen tenner. Han er blitt sånn av å ha funnet en magisk ring i en fisk, en ring som besetter innehaveren, og som kunstig forlenger livet. Ingen vet helt hvor gammel Gollum er, men han er redusert, nesten naken, og har mistet sivilisasjonsmarkører som å spise tilberedt mat. Gollum og hans onde alter ego Sméagol kjemper i ham om hva han skal være. God eller ond. En mikroversjon av den store kampen mellom det gode og onde i den større verdenen. Det onde representert ved Mordor og orkehordene. Gollum er gråsonen.

Om man nå en gang skal sammenlikne Erdogan med Gollum er det nærliggende å plassere IS i Mordor. Rohan er kanskje kurderne? Saruman Saudi-Arabia? Dette er muligens ikke en nøyaktig vitenskap. Men Gollums tragedie var at han var så stakkarslig dradd, så monomant knyttet til sitt ene mål, at han lykkelig grep ringen mens han falt i sin død. Han er den eneste som ikke har en slags slutt på karakterutviklingen. Han finner ingen ro. Dette er kanskje en fornærmelse mot Erdogan?

Men muligens han ikke burde ta det så hardt. Gollum måtte tortureres for å gi Mordor hjelp for å finne ringen. Man kan argumentere for at det ikke skal dype traumer, tortur eller et ondt alter ego til for at Erdogan skal spille alle sider. Inkludert ondskapen inkarnert.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.