DEBATT

Fluorkarboner:

Skimedaljer med giftig bakside

Langrennshelter og elitemosjonisters kamp mot sekundene er en alvorlig miljøtrussel.

DYREBARE SEKUNDER: Fluorsmøring er skisportens nye doping. Man kan nemlig spare dyrebare sekunder. Selv om fluorholdig skismøring er rådyr, er den tatt i bruk av mange. På toppnivå, som i vinter-OL, brukes fluorprodukter nå i absolutt alle renn, skriver lederen av Framtiden i våre hender. Foto: Bjørn Langsem
DYREBARE SEKUNDER: Fluorsmøring er skisportens nye doping. Man kan nemlig spare dyrebare sekunder. Selv om fluorholdig skismøring er rådyr, er den tatt i bruk av mange. På toppnivå, som i vinter-OL, brukes fluorprodukter nå i absolutt alle renn, skriver lederen av Framtiden i våre hender. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Denne helga gikk Holmenkollmarsjen av stabelen, ett av de viktigste målene i skisesongen for elitemosjonistene, i hvert fall i Oslo-området. For å få høyest mulig fart i sporet, velger mange å benytte seg av skismøring med fluorkarboner.

Fluorsmøring er skisportens nye doping. Man kan nemlig spare dyrebare sekunder. Swix og andre produsenter har utviklet en smøring som gir litt bedre glid og litt mindre is i rubben. Selv om fluorholdig skismøring er rådyr, er den tatt i bruk av mange. På toppnivå, som i vinter-OL, brukes fluorprodukter nå i absolutt alle renn.

Disse stoffene er miljø- og helseskadelige. Noen av fluorkarbonene kan føre til fosterskader hos pattedyr, skader på indre organer og virke kreftframkallende ved gjentatt eksponering. Bare en brøkdel av fluorkarbonene er tilstrekkelig utredet med tanke på mulige skadevirkninger for miljø og helse.

Opphopning av slike gifter i naturen er nå en av de største miljøutfordringene vi står overfor. Fluorkarbonene er påvist i luft, vann, dyr, planter og mennesker over hele verden. Det finnes trolig rundt tre tusen forskjellige fluorkarboner, også kalt PFAS, på markedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer