Anmeldelse: «Ninjababy»

Skinner som ei stjerne

«Ninjababy» er en supersjarmerende komedie om å finne seg sjæl med baby i magen.

NINJABABY: Den nye komedien er løst basert på Inga Sætres tegneserieroman «Fallteknikk», og handler om Rakel, som blir uventet gravid etter en one night stand. Se traileren Vis mer
Publisert

«Du kan ikke bare komme rekende her og hive babyer etter meg», sier en av rollefigurene midtveis i «Ninjababy».

Filmversjonen av Inga Sætres tegneserieroman fra 2011 har blitt en av de morsomste, mest rørende, og ikke minst mest annerledestenkende filmene jeg har sett om det å bli voksen, finne seg sjæl - og, ja, produsere en baby.

«Ninjababy»

Komedie

Regi: Yngvild Sve Flikke
Skuespillere: Kristine Kujath Thorp, Arthur Berning, Nader Khademi.
Premieredato: 21. mai 2021
Aldersgrense: 12

«Inga Sætres tegneserieroman har blitt til en supersjarmerende komedie om å finne seg sjæl med baby i magen.»
Se alle anmeldelser

Fra «Fallteknikk» til «Ninjababy»

Strømmemarkedet har fått dannelseshistorier om retningsløse Oslo-folk i tjueåra til å blomstre. Slik sett kjennes det ikke veldig originalt å velge det som ramme for filmatiseringen av «Fallteknikk», som er tittelen på romanen. Særlig ikke når den var satt til 90-tallet og handlet om en tenåring på Gjøvik.

De kunne ha laget en norsk utgave av «Juno», den amerikanske dramakomedien fra 2007, med Elliot Page som gravid sekstenåring. I stedet har filmskaperne flyttet Rakel (Kristine Kujath Thorp) til et studentkollektiv i dagens Oslo. Og så fort vi er i gang, kjennes det helt riktig. For selv om hun ikke er uhørt ung i biologisk forstand, er hun ikke stort mer moden enn Sætres 16-åring. Hun har droppet ut av grafisk designstudiet og lever i et kaos av mugne leverposteiskiver og halvferdige strektegninger.

Og hun skjønner ikke at hun er gravid før det er altfor, altfor seint å «ta abort, som normale mennesker», for å sitere den vordende pappaen en gang til.

Kristine Kujath Thorp

Hva nå? Det er det store spørsmålet i filmen, og det blir behandlet på usentimentalt vis. Rakel er av den ufiltrerte sorten. Det kommer særlig til uttrykk i de fine og troverdige samtalene hun har med venninna Ingrid. Men også da hun gjenkjenner aikido-treneren Mos (Nader Khademi) som en tidligere one night stand, og blir så stressa at hun begynner å snakke om bæsj. Eller da hun sniker seg inn på et introduksjonskurs for adoptivforeldre, for å sjekke ut fosterets framtidsutsikter, og gir seg til å skjelle ut halvparten av de frammøtte.

For det norske filmpublikummet er Kristine Kujath Thorp foreløpig mest kjent fra «Den største forbrytelsen», der hun spiller kona til Jakob Oftebro og Hollywood-kysser ham på filmplakaten.

I «Ninjababy» subber hun rundt i slaskete joggebukser og med konstant bustete hår. Men det er her hun virkelig skinner som ei stjerne.

Særlig god er hun til å få fram kontrasten mellom den bråkjekke tonen Rakel gjemmer seg bak, og usikkerheten som ligger under. Der får hun også hjelp av en animert strekfigur med stemmen til Herman Tømmeraas. Fosteret har nemlig fått sin egen rolle i filmen, i form av en tegning som lever sitt eget liv. «Sneaky ninjababy», kaller Rakel ham, siden han forsøkte å gjemme seg i magen så lenge.

Komiske animasjoner

Ninjababyen er blant filmens mange animerte effekter, skapt av Inga Sætre. I filmen blir de til på Rakels skrivebord, og uttrykker noe om hva som foregår inni hodet hennes. Noen er melankolske eller symbolske stemningsbilder: Trær som hogges i skogen, fugler som letter, et hav av regndråper. Andre er mer komiske, som han hun bare kaller «Pikkjesus», tegnet med en slangepenis som vokser seg over hodet hans.

Effektene blir aldri påtrengende mange, men de gir dybde til fortellingen, samtidig som de bidrar til å gjøre den lettere og mindre alvorlig enn den kunne vært.

«Ninjababy» er ikke så mye en hjelp, jeg er gravid-komedie som det er en historie om det å bli voksen og finne ut hva du vil med livet ditt. Rakel vokser som menneske, om enn kanskje ikke i den retningen vi tror og ønsker. Avslutningen er sår og nokså modig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer