Filmanmeldelse: «Titina»

Skinnlua av for denne filmen!

«Titina» føyer seg nydelig inn i rekka av elskede tegneseriehunder, som Pluto, Tinka, Terry (Milou), Lady og Landstrykeren og ikke minst, Snoopy. Disse deilige fillebikkjene vi har med oss på den innerste lomma.

SE TRAILER: En tegnefilm om en (nesten) sann historie om den lille terrieren Titina som oppdaget Nordpolen. Video: Norsk Filmdistribusjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Titina» er min nye favoritt, underdog. Denne vesle terrieren som vi møter den riktig så fint påkostede tegnefilmen med samme navn, regi Kajsa Næss.

«Titina»

Norsk animasjonsfilm

Regi: Kajsa Næss
Skuespillere: Norske Stemmer: Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi, Anne Marit Jacobsen, John Brungot, Thorbjørn Harr, Marit Andreassen m.fl.
Premieredato: 21. oktober 2022
Aldersgrense: 6 år

«Et aldri så lite smykkeskrin av en tegnefilm»
Se alle anmeldelser

Skinnlua av for hennes vågale, smått pedagogiske, uærbødige og lekne regi, der vi også blir sendt tilbake i tid via akkurat passe doser autentiske filmklipp fra luftskipet «Norge», og dets ferd til Nordpolen anno 1926. Helt sant.

Vi logrer også for manusskriver, Per Schreiner. Han har virkelig har latt seg begeistre, og begeistrer oss i mørket, ved å base i snø og isødet, i fakta, med halvsannheter, med alvor, med absurditeter og sjarmerende tidsbilder fra både Roma, Norge, «Norge» pluss Il Duce, lattervekkende med Mussolini med eget narsissistisk hornorkester.

Denne filmen lar også vår gamle og store polarhelt, Roald Amundsen (1872-1928), bli en smule kjærlig jekket ned fra den voldsomme norskhetens pidestall. Du vet den i rødt, hvitt og langrennsski, befriende å oppleve i disse nasjonalistiske tider verden over.

Gir labb for Siri

Og, essensen da. Tegningene da, kvinne! Her har et laug dyktighet vært samlet og jobbet eksemplarisk med høy fagkompetanse, vidd, nøysomhet og ikke minst, tid til å bruke håndverksfaget: Håndtegning aka gamlemåten.

Kan vi si et smykkeskrin av en film, med enkeltscener som burde stilles ut?

Ja, vi tar sjansen på det. Alt med sjelens penn er basert på grovskissene, og det fabulerende univers, signert stilsikre og den stadig dyktigere Siri Dokken.

GØYAL HISTORIETIME: Kajsa Næss og hennes meget dyktige polarmannskap, har laget en nytelse av en tegnefilm som fortelles via den vesle gatehunden, «Titina», på ferd med luftskipet «Norge» i 1926 til Nordpolen. Foto: Mikrofilm.
GØYAL HISTORIETIME: Kajsa Næss og hennes meget dyktige polarmannskap, har laget en nytelse av en tegnefilm som fortelles via den vesle gatehunden, «Titina», på ferd med luftskipet «Norge» i 1926 til Nordpolen. Foto: Mikrofilm. Vis mer

Hun er fast tegner i Dagsavisen, prisbelønnet og dette er hennes første film. Vi regner med at det ikke blir hennes siste.

Voff for alle

«Tetina» er underholdning og en gøyal historietime som passer for alle. Den gir oss næring til drømmer, den gir oss skrudd læring, den gir oss vemod, spenning og latter, og en og annen ettertanke om vår skjøre oljebaserte planet.

Etter en noe saktegående oppstart oser resten av ypperste kvalitet, historiefortelling for liten og stor med små rom for en og annen psykedelisk bikkjetrip ettersom «Titina» får i seg noen fargerike lystgasser.

Grepet, ved å fortelle denne norskitalienske polarhistorien fra «Titinas» firebeinte ståsted, er rosetter og best in show.

Den vesle lausbikkja

Kort fortalt møter vi den tidligere løshunden fra Romas gater. Hun som får et nytt og avslappende hjem hos den kjente luftskipsingeniør, Umberto Nobile (1885-1978) med familie. En vakker solskinnsdag får Nobile en rikstelefon, via sentralene, fra selveste Roald Amundsen.

Sørpolens helt bestiller ikke pizza take away, nordmannen vil ha et digert luftskip for mer berømmelse nedtegnet i historiebøkene ved at han endelig skal komme seg til Nordpolen.

VIRKELIGHETENS TITINA: Løshunden som fikk være med til Nordpolen. Foto: Italian Air Force Museum/ Norsk Filmdistribusjon
VIRKELIGHETENS TITINA: Løshunden som fikk være med til Nordpolen. Foto: Italian Air Force Museum/ Norsk Filmdistribusjon Vis mer

Nobile er ikke vond å be, den vesle italieneren vil også skaffe seg mer heder og ære. Han tegner derfor det enorme luftskipet, reiser med det nordover med mannskap og selvsagt «Titina». Dette er fakta, nesten alt sammen. Nesten.

Ferden mot det nordligste punktet går som kjent fin, fint men så begynner de to polarheltene å krangle, og ja, og resten av dette er også kjent historie.

Nattklubbens tispe

Et vell av gode norske skuespillerstemmer er å høre. Blant annet Jan Gunnar Røise som Nobile og Kåre Conradi som Amundsen. Prima eller som det sies i filmen, «Å, milde måne calzone».

Scenesnutter med et utsøkt persongalleri er også verdt å studere nøye, spesielt fra utelivet i Roma på 1920-tallet. Denne skribent faller pladask for nattklubbjazzsangeren og hennes herlige band. Vokalen er ved Solveig Slettahjell, som godt kan ta filmens nattklubblåt, live.

Ciao!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer