SOL OG SAND: FIS-president Gian-Franco Kasper har valgt badebyen Pattaya i Thailand som møtested for organisasjonens neste kongress. REUTERS/Leonhard Foeger
SOL OG SAND: FIS-president Gian-Franco Kasper har valgt badebyen Pattaya i Thailand som møtested for organisasjonens neste kongress. REUTERS/Leonhard FoegerVis mer

FIS-kongressen skal foregår i badebyen Pattaya:

Skipampene velger sol, sand og palmer

Norsk idrett må kvitte seg med det som er igjen av eget pampevelde, og deretter gå løs på idrettens internasjonale organisasjoner.

Meninger

Interessert i skisport? Mange muligheter venter. Her hjemme har store deler av landet nysnø og fantastiske forhold. De som bestemmer over skisporten tenker ikke slik. Tvert imot. Når Det internasjonale skiforbundet (FIS) arrangerer kongress om et år, skjer det i den thailandske badebyen Pattaya. FIS bekrefter overfor VG at 2020-kongressen er flyttet fra Marrakech i Marokko til strandpalmer og sand i Asia. Også Marrakech ligger nokså langt fra skisportens vugge, men er i hvert fall et interessant reisemål fullstappet med kultur og historie. Pattaya er beryktet for å være et av sex-industriens internasjonale kjerneområder.

Når skipampene i FIS foretrekker Pattaya som kongressby, handler det om mer enn slett dømmekraft. Det er uttrykk for en sykdom som nesten alle internasjonale idrettsorganisasjoner lider av: Makten er samlet hos en liten gruppe aldrende menn som nesten ingen våger å utfordre. Resultatene kjenner vi: Korrupsjon, smøring, luksusliv og tilbedelse av autoritære stater som arrangørland.

Presidenten i FIS er blant de verste når det gjelder å samle og utøve makt. 75 år gamle Gian Franco Kasper har hatt vervet siden 1998, og før det var han generalsekretær i samme forbund i 14 år. Det er mulig fordi han bl.a. bruker de eldre herrenes metode: Innynde seg hos land som er medlemmer av forbundet, men som har liten sportslig aktivitet innenfor hovedområdet. Det er ikke uvanlig at internasjonale forbund har flere medlemsland enn FN. Thailand er et godt eksempel. Landet er med i FIS, men har ingen skianlegg.

President Kasper er ingen bror av Jesper og Jonatan. Det er bare noen dager siden han fikk stor oppmerksomhet som klimafornekter. Han har gått langt i å støtte diktaturer som søker OL, og har tidligere sammenliknet en mulig utestengelse av Russland fra OL med nazistenes jødeutryddelse. Det har han beklaget i etterkant.

Norge er en stormakt i skisporten, men den posisjonen brukes forsiktig og utydelig. Så seint som i 2016 stemte alle de tre norske delegatene nei til å innføre kjønnskvotering i styret til FIS. Noen ordentlige forsøk på å endre lederkulturen har de norske idrettsorganisasjonene ikke vært med på. Det bør det bli en slutt på. Norsk idrett må kvitte seg med det som er igjen av eget pampevelde, og deretter gå løs på idrettens internasjonale organisasjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.