SENKER BLUCHER: De berømte kanonene Moses og kollega Aron ble benyttet under beskytningen av det tyske fartøyet 'Blücher».

Foto: Brynjulv Aartun / Aftenposten 
SENKER BLUCHER: De berømte kanonene Moses og kollega Aron ble benyttet under beskytningen av det tyske fartøyet 'Blücher». Foto: Brynjulv Aartun / Aftenposten Vis mer

Skipsvraket etter Blücher fredet

Den tyske krysseren Blücher ble senket 9. april 1940 ved Askholmene i Drøbaksundet. Nå er vraket fredet for å sikre det som krigsminne og gravminne.

Vraket ble fredet under en høytidelig markering ute i båt ved Askholmene. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, Tysklands ambassadør Axel Berg, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og riksantikvar Jørn Holme var blant dem som var til stede under markeringen.

Det er første gang et skipsvrak fra andre verdenskrig fredes i Norge. Restene etter den tunge krysseren har stor symbolsk betydning i nyere norsk historie. Senkningen av Blücher 9. april 1940 er ansett som en militærhistorisk bragd og viktig i kampen mot den tyske nazismen.

Om lag 2.250 mennesker var ombord da skipet sank, og rundt en tredel omkom.

Fredningen omfatter selve vraket og en sone på 100 meter rundt. Fredningen klargjør jussen rundt dykking ved vraket.

– Det er en utfordring at det blir fjernet gjenstander fra eller ved vraket, også gjenstander fra soldater. Derfor vil dykkeraktiviteten nå reguleres strengt, og det blir ikke lov å dykke ved vraket uten tillatelse fra Norsk maritimt museum, opplyser Riksantikvaren.

(NTB)