EKTE VARE: Mye tyder på at kulltegningen til høyre er, i det minste delvis, laget av Leonardo da Vinci for vel 500 år siden. Det mener forskere ved Louvre-museet i Paris. FOTO: AP / NTB Scanpix
EKTE VARE: Mye tyder på at kulltegningen til høyre er, i det minste delvis, laget av Leonardo da Vinci for vel 500 år siden. Det mener forskere ved Louvre-museet i Paris. FOTO: AP / NTB ScanpixVis mer

Skisse av en naken «Mona Lisa» er funnet

Leonardo da Vinci står sannsynligvis bak.

Alt tyder på at den italienske mesteren, født i Anchiano i 1452, død 1519, delvis har vært med å lage denne skissen, melder BBC.

«Mona Lisa» er et av verdenshistorens mest omtalte og myteomspunnede bilder.

«Monna Vanna» vs «Mona Lisa»

FORSKERE: Kunstekspertene Bruno Mottin, til venstre, og Mathieu Deldicque undersøker kulltegning «Monna Vanna». Foto: AP/NTB Scanpix
FORSKERE: Kunstekspertene Bruno Mottin, til venstre, og Mathieu Deldicque undersøker kulltegning «Monna Vanna». Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Kulltegningen av en kvinne, som helt åpenbart likner på et av kunsthistoriens aller største verk, Mona Lisa, har i 150 år tilhørt en annen kunstsamling.

Bildet har tittelen «Monna Vanna».

Kulltegningen har siden 1862 vært en del av en renessanse-utstilling ved Conde Museum ved Chantilly-palasset nord for den franske hovedstaden.

- Virkelig bemerkelsesverdig

Det har lenge vært antatt at kulltegningen stammer fra Leonardo da Vincis studio, men der var det mange andre kunstnere som arbeidet - ikke minst for den store mesteren.

Nye undersøkelser ved Louvre-museet i Paris, der «Mona Lisa» henger, kan med stor sikkerhet slå fast at da Vinci delvis står bak denne kulltegningen.

- Tegningen har en kvalitet i måten ansikt og hender blir gjengitt på som virkelig er bemerkelsesverdig, sier kurator Mathieu Deldicque til AFPs nyhetsbyrå.

Kunsteksperten slår fast at det ikke er noen blek kopi vi snakker om.

Har mange likheter

- Vi står foran et kunstverk som det ble jobbet parallelt sammen med Mona Lisa på, mot slutten av Leonardos liv. Det er ganske sikkert et utkast og et forarbeid til et oljemaleri, sier kurator Mathieu Deldicque.

Louvre-museets konservator Bruno Mottin bekrefter at kulltegningen er fra Leonardos levetid, et sted på begynnelsen av 1500-tallet, anslår museets spesialister.

- Det er av en meget høy kvalitet, sier kurator Bruna Mottin.

Det kuratorene legger til grunn for at det er en da Vinci-skisse, er at hendene og kroppen er nesten identiske med Mona Lisa. Portrettene er nesten like store, og små hull rundt figuren kan tyde på at det er blitt gjort for å overføre kulltegningen til lerretet.