Skisserte sin egen begravelse

Rolv Wesenlund bisettes i Frogner kirke i dag.

BISETTES I DAG: Skuespiller og komiker Rolv Wesenlund bisettes i Frogner kirke i dag. Etter det Dagbladet erfarer, skal dagens bisettelse ligge nært opptil de ønskene Wesenlund selv skisserte i boka «Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser» fra 1982. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BISETTES I DAG: Skuespiller og komiker Rolv Wesenlund bisettes i Frogner kirke i dag. Etter det Dagbladet erfarer, skal dagens bisettelse ligge nært opptil de ønskene Wesenlund selv skisserte i boka «Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser» fra 1982. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Skuespiller og komiker Rolv Wesenlund bisettes i Frogner kirke i dag.

• Dagbladet sender live under Wesenlunds bisettelse her på Dagbladet.no.

Han skal gravlegges på statens regning, men det har hele tiden vært klart at det er familien som skal bestemme hvordan begravelsen skal foregå.

Beskrevet i bok Familien har den siste uka holdt kortene tett til brystet om hvordan seremonien skal forløpe og hvem som skal stå for kunstneriske innslag. Men etter det Dagbladet erfarer, skal dagens bisettelse ligge nært opptil de ønskene Wesenlund selv skisserte i boka «Livet er ikke bare en lek, det er også en dans på roser» fra 1982.

Der skisserer han at han ønsker en begravelse i Frogner kirke med salmen «Herre Gud ditt dyre navn og ære», harmonisert av Egil Monn-Iversen og med orgelmester Iver Kleve, samt Evert Taube-sangen «Sov på min arm», sunget av Lill Lindfors.

Han skriver også at han ønsker «det fineste stykket musikk jeg vet om midt i festlighetene: 2. sats fra Beethovens "Pathétique"». «Og så kommer jeg på at hvis det blir tid til et ekstranummer sånn omkring utmarsj, vil jeg ha E. Fliflet Bræins "Ut mot havet"», avslutter han.

I boka beskriver også Wesenlund sin frykt for å bli forlatt. «Jeg vil ikke ligge der i kista og alle gå fra meg. Hallo der, ikke nå, spill mere orgel og hold i gang...jeg vil ikke bli alene akkurat nå...ikke gå, værsåsnill. Jeg vil gå fra dem, gå gå i svart, som det heter på TV-sproget som jeg lærte meg for akk, så lenge siden, da alt bare var sort og hvitt", skriver Wesenlund i boka.

Kronprins Haakon kommer Rolv Wesenlunds sønn Paal har tidligere fortalt til Dagbladet at faren hadde mange ønsker for begravelsen, som han hadde fortalt familien eller skrevet ned — både når det gjaldt musikk, sted og hvordan han ellers ville ha det.

Det er ellers kjent at statsminister Jens Stoltenberg og ordfører i Oslo Fabian Stang skal holde taler i kirken. Onsdag ettermiddag ble det også bekreftet at Kronprins Haakon kommer til å representere kongefamilien i begravelsen, og at kulturminister Hadia Tajik og helseminister Jonas Gahr Støre vil være til stede.

Etter Wesenlunds eget ønske er det tidligere sjømannsprest Knut Mølbach og prest Per Arne Dahl som skal stå for det seremonielle.

- Ikke så privat. Dagbladet var i går kontakt med Paal Wesenlund, som er vinimportør og bor i Stockholm. Han sier at han opplever all oppmerksomheten etter farens død som en bekreftelse på at Rolv Wesenlund var både elsket og respektert i Norge, men også som en belastning for den nære familie.

- Det er jo Rolv som har stått for offentligheten. Det er jo vår avskjed med vår far, dette, sier Paal Wesenlund som Dagbladet snakket med rett etter at han kom til Oslo i går ettermiddag sammen med sin kone og sine to sønner, Edvard (20) og Fabian (18). 

- Det er jo ikke så privat lenger. Eller det er en dobbelthet, begravelsen er både offentlig og veldig privat. Jeg håper først og fremst begravelsen blir vår avskjed med far, sier han.

• Dagbladet sender live under Wesenlunds bisettelse her på Dagbladet.no.