REALITETSFJERN:  Line Miriam Sandberg uttaler seg realitetsfjernt om renholdsbransjen skriver Juss-Buss. Foto: Marius Fiskum
REALITETSFJERN: Line Miriam Sandberg uttaler seg realitetsfjernt om renholdsbransjen skriver Juss-Buss. Foto: Marius FiskumVis mer

Skitne utspill fra Sandberg om renholdsbransjen

At man ukritisk kjøper svart og/eller useriøs arbeidskraft gir grobunn til flere useriøse aktører.

Meninger

Lokalpolitiker Line Miriam Sandberg kommenterte tidligere i september til Dagbladet at systemet må tilpasses for at det skal være lettere for små renholdsbedrifter å drive sin virksomhet. Det vitner om en realitetsfjern holdning som ikke tar hensyn til den svake parten i denne bransjen, nemlig arbeidstakeren.

Juss-Buss ser uforholdsmessige mange saker hvor arbeidstakere i denne bransjen blir grovt utnyttet.

Useriøse arbeidsgivere bruker ofte arbeidsinnvandrere som ikke kjenner til norske regler. Slik blir det enklere for dem å drive virksomheten uten at offentlig myndighet får nyss om ulovlighetene. I tilfeller hvor arbeidstakerne ønsker å hevde sin rett har vi sett at enkelte blir truet med «å få sparken» hvis de «skulle finne på å ringe Arbeidstilsynet». Det blir dermed svært påfallende når renholdsbransjen selv forsøker å renvaske seg i mediene.

Typiske problemstillinger er manglende arbeidskontrakt, ingen betaling av arbeidsgiveravgift, ingen overtidsbetaling og manglende feriepenger. Det er klart at ikke hele denne bransjen er useriøs, men vi kan ikke være naive.

Arbeidstakeren er i utgangspunktet den svake part i arbeidslivet. Arbeidsmiljøloven prøver å rette opp dette skjeve forholdet, men overfor en useriøs arbeidsgiver stiller arbeidstakeren svakt. Den useriøse arbeidsgiveren kan raskt velge å svare med oppsigelse eller avskjed. Det er denne realiteten mange arbeidstakere må forholde seg til.

Manglende skattetrekk er også vanlig i denne bransjen. Ikke bare unndrar arbeidsgiveren dermed offentlige midler fra fellesskapet, men det kan også få store konsekvenser for arbeidstakeren. Blir man syk er ikke inntekten registret og man risikerer ytelser fra trygden.

Arbeidstilsynet gjør en viktig jobb på dette området. Det gjøres oppsøkende arbeid og stikkprøver hvor man får avdekket ulovlige forhold på arbeidsplassen. Renholdsbransjen er et område hvor det legges inn en særlig innsats. Det sier også mye om hvor mange useriøse aktører det finnes.

På bakgrunn av dette ble det i desember i fjor opprettet en nettside i et samarbeid mellom offentlige og private organisasjoner, kalt renvasket.no. Dette er et flott tiltak som vier oppmerksomhet til konsekvensene av å benytte svart og/eller useriøs arbeidskraft. Det er virkningene for den enkelte arbeidstaker og for samfunnet som helhet som må være i fokus. Det er nettopp dette Sandberg, og mange andre, ser ut til å ha glemt. At man ukritisk kjøper slike tjenester gir grobunn til flere useriøse aktører. Det er særlig skuffende når folkevalgte utviser denne kunnskapsløsheten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.