Skitt fiske

- Båååård! Du ha'kke kjent noe?

- He, he. Du kødder?

Bård Tufte Johansen står i elva med vann til knærne og kaster med en av de ni fluestengene sine. Den til to tusen. Lars Lenth står litt ovenfor med vann til navlen og stang til seks tusen. På den andre bredden sprader en fyr med grilldress og vadestøvler fra søttiåra. Han har nettopp dratt i land en blank fisk, sannsynligvis laks.

- Typisk. Det er alltid folk med boblejakke og Attack-joggesko som får laks, sier Bård.

BÅRD OG LARS har fisket en times tid, uten resultat. Kameramann Lars Nilssen har sluttet å filme. Denne delen av elva er kjent for å være bra for både laks og sjøørret, men strekningen nedenfor er visstnok enda bedre. Og mye dyrere.

- Folka som fisker der har mye penger. Vi kaller dem bare «rikingene», sier Bård.

Rikingene bor i to flotte trehus - ett på hver side av elva. Det brune kalles «franskhuset», og det hvite kalles «engelskhuset». Bård, Lars og Lars bor i et hus med eternittplater på veggene.

- Vi kaller det Gerhardsen-huset.

Bård vader noen meter lenger ned og sender det grønne fluesnøret utover elva. Det kan være at det er for mye vann, at det er for tidlig på kvelden, eller begge deler. Det napper i hvert fall ikke.

- Hvis vi ikke får fisk, så blir det eventuelt et «hvordan fungerer en liten kommune?»-program, sier Bård.

DE TRE FLUEFISKERNE bestemte seg for å lage fiskeprogrammer fordi de hadde irritert seg grønne over statskanalens manglende engasjement på området.

- NRK sender nesten aldri fiskeprogrammer, og når de en sjelden gang gjør det, så handler de alltid om isfiske eller om en gammel mann som har en historie å fortelle, sier Bård.

- Vi lager programmer for underholdningsavdelingen. Det er også meningen at folk som ikke er spesielt interessert i fisking skal ha glede av dem, sier Lenth.

- Hvor viktig for programmene er det at dere får fisk?

- Det er helt avgjørende, men det er ikke sånn som det kan virke på tv - at Bård og Lars får fisk hele tida, sier Nilssen.

Han har åpenbart et poeng. Det er i ferd med å blir mørkt og Bård og Lars har ennå ikke sett snurten av laks, med unntak av den til mannen på den andre sida. Han med grilldressen. Bård og Lars vurderer seriøst å gi seg for kvelden når en journalist fra Aura Avis dukker opp.

- E VISST IKKJE at de fiska her, sier journalisten. Han lager stemningsreportasje fra elva, og har hørt rykter om at Bård Tufte Johansen er i traktene.

- E det hæmmele?

- Forsåvidt. Vi prøver å være som Eric Clapton. Har du vært nede hos rikingene, eller?

- Jau.

- Hos begge rikingene?

- Jau.

- Har de fått noe?

- Nei, e tru'kje det.

Journalisten lurer på om Bård kan vade ut i elva og kaste litt, slik at han får tatt noen bilder til avisa. Bård sier at det kan han saktens, og de to rusler ned til elva. Tjue sekunder senere kommer journalisten opp igjen.

- Fiiiiiisk! roper han.

Bård har fått fisk. Han sitter i vannkanten med et mikroskopisk eksemplar i hendene. Fisken får uforholdsmessig mye oppmerksomhet fra fotograf Sæther og journalisten fra Aura Avis. To minutter senere får Bård enda en fisk, denne gangen på snaue 50 gram.

Lars Lenth står for seg selv, litt lenger oppe i elva.

- Han er lur sånn, Lars, sier Nilssen.

- Dessuten liker han ikke at jeg får mer fisk enn han, sier Bård.

En halv time seinere kommer Lars tilbake og sier at han har fått en på cirka 150 gram.

Mer får de ikke.

DETTE ER INGEN UVANLIG kveld for en fluefisker. Bård sier at sporten består av 30 prosent frustrasjon, 50 prosent venting og 20 prosent moro.

- Det er altså forholdsvis lav prosent moro i forhold til golf og sånne ting.

Ingen av de tre husker nøyaktig når de ble hekta på fisking, men Bård tror det kan ha vært i femårsalderen.

- Det var som en syk ting inne i meg. Jeg spiste aldri, bare lå på brygga og fisket berggylte. Siden har jeg fisket jevnt og trutt, med unntak av en liten downperiode rundt konfirmasjonsalderen.

Lars Lenth fikk fluestang av bestefaren da han var ti.

- Det er helt typisk! sier Bård.

- Barn lærer ikke fisking av faren sin, de lærer det av bestefaren. Hvis man ser en far og sønn sammen, så er sønnen som regel en liten orienteringsløper med briller.

- Er det nerdete å være fluefisker?

- Ikke nå. Både fotball og fisking har fått et kulturelt oppsving de siste åra. Nå er det hipt å fiske med flue. Erling Kagge kommer sikkert med en bok om fluefiske hvert øyeblikk, sier Bård.

- Er det moro å fiske selv om dere ikke får fisk?

- Nei. Jeg har ikke et sånn «det skal bli deilig å komme vekk fra kjerringa og koke litt kaffe»-forhold til dette, sier Bård.

- For meg er det selve jakten som er det viktigste, sier Lars Lenth.

- Jeg tror ikke folk kan bli ekte, lidenskapelige fluefiskere hvis de begynner med det i voksen alder. Vi har hatt det i oss siden vi var små. Det har utviklet seg gradvis, sier Lars Nilssen.

Bård Tufte Johansen er enig.

- Det blir som med homofili, kan du si.