Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skitt, underbetaling og uverdige forhold:

Skitten vaske-krig

Når Forsvaret ikke en gang klarer å beskytte sine egne renholdere, kan vi da stole på at de kan beskytte en hel nasjon?

SKITTEN KRIG: Illustrasjon Finn Graff
SKITTEN KRIG: Illustrasjon Finn Graff Vis mer
Kommentar

Da en kvinne som jobbet på Bodø militære flyplass ble spurt hva hun jobbet med, svarte hun:

«Jeg produserer flytimer for F-16». Hun var ansatt som renholder.

Når jeg i dag snakker med folk fra Forsvaret, så blir de triste. De savner sine gode kolleger og venner som vasket blant dem.

«Vi hadde en sterk identitet. Vi gjorde noe som hadde stor betydning og som var viktig for Norge. De var en del av oss», som en tillitsvalgt forteller.

SÅ BLE DE borte. Anbudsutsatt og erstattet. Siden 2011 har Forsvarets 400 renholdere blitt satt ut på anbud.

Det har ført til rettsaker, skitne militærbaser, og omfattende lønnsdumping.

Det er ikke ofte jeg ser godt voksne mennesker som gråter.

Men det har gjort flere ganger mens jeg har fulgt anbudsutsettingen av renholderne ved Forsvaret de ni siste årene.

Mennesker som hadde gitt sine voksne liv til Forsvaret, ble plutselig kastet ut og kjørt gjennom en anbudskvern.

På andre siden kom de ut igjen som syke, utslitte og uføre. Flere har vist meg ødelagte rygger og arr som er en krigsveteran verdig. Asma- og lungeskader som en gulfveteran.

Men denne krigen har Forsvaret ført mot sine egne ansatte.

KASTET UT ISS: FForsvarsdepartementet har kastet ut ISS fra sine egne kontorer, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen synes det er greit at de vasker i resten av Forsvaret, ifølge Frifagbevegelse. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix
KASTET UT ISS: FForsvarsdepartementet har kastet ut ISS fra sine egne kontorer, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen synes det er greit at de vasker i resten av Forsvaret, ifølge Frifagbevegelse. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix Vis mer

FØRSTE GANG JEG skrev om anbudsutsettingen i Forsvaret var i 2011. Da var det Adecco som underbetalte renholderne. De innrømmet åpent at det ikke var mulig å gjøre profitt hvis renholderne skulle betales lovpålagt nivå.

Siden avslørte vi hvordan renholderne som vasket statsministerkontoret til Erna Solberg ikke fikk overtidsbetalt og jobbet opp til 12 timer i døgnet.

Også her var det tidligere Forsvarets renholdere som vasket lokalene, og også her hadde renholdselskapet en kostpris som lå under den lovpålagte minstelønnen.

Så gikk kontrakten videre til servicegiganten ISS. Siden har skandalen rullet videre.

SKITT, UNDERBETALING og uverdige forhold har blitt avslørt fra sør til nord, i Nordlys, Nye Troms, TV2, ABC Nyheter, VG og Dagbladet.

I Skjold leir halverte ISS arbeidsstokken da de tok over, og siden har renholderne som ble igjen slitt med å klare oppgavene.

Fellesareal har blitt skadet på grunn av skitt og i 2019 måtte Skjold leir stenge bygninger på grunn av helsefare. Blant annet Arbeiderpartiet har foreslått at Forsvaret skal ta tilbake ansvaret over renholdet.

I stedet fikk ISS i januar forlenget kontrakten nesten samtlige steder. I Skjold ble renholdet konkurranseutsatt på nytt. Nå er det Proff Rent som skal rydde opp.

«SYNES DU det er rettferdig og riktig at vi blir behandlet slik», skrev Forsvarets renholdere til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i 2016. De ansattes bønn prellet av på Høyre-statsråden.

Pengene skulle spares, opptil 70 millioner i året. Man forventet totalt å spare mer enn 400 millioner kroner for perioden 2016 til 2019. Men har man spart penger?

I 2018 skrev Forsvarsbygg at de opplevde «en forverring», og at det svake renholdet er «i ferd med å bli en omdømmerisiko for Forsvarsbygg», ifølge ABC Nyheter.

Samme år måtte den nåværende forsvarsministeren, Frank Bakke-Jensen, kaste ISS ut fra sitt eget kontor, siden «tjenesten fra ISS ikke har vært gode nok».

Men de var gode nok for resten av landet.

ISS HAR OGSÅ kjørt et hardkjør mot sine nye ansatte. Da ISS tok over renholdet, gjorde de det klart at de ikke ville opprettholde de statlige pensjonene.

Dette resulterte i et pensjonstap på opptil en million for hver enkelt renholder, og at de mistet muligheten for å gå av på AFP.

61 renholdere tapte først i Oslo Tingrett, før de fikk medhold i lagmannsretten. Nå skal saken opp i Høyesterett.

ISS har ikke tenkt til å gi ved dørene. De holder knallhardt fast på retten til å kutte i de ansatte lønns- og arbeidsvilkår.

DA JEG FOR noen år siden holdt foredrag for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, diskutere vi følgende scenario:

Hvis Putin ønsker tilgang til samtlige hemmelige baser i Norge, hva bør han gjøre da? Han bør opprette et renholdsfirma, og alltid legge inn det laveste anbudet.

I en kommentar siterer Norsk Tjenestemannslag Forsvaret den store krigsstrategen Sun Tzu.

«Hvis du kjenner fienden og deg selv, skal du ikke frykte hundre slag», skriver Tzu.

«Men hva om du ikke helt kjenner deg selv? Fordi ditt forsvar består av en stadig økende mengde selskaper og konserner. Lojaliteten ligger ikke hos Kongehuset, men for eierne og meglerhuset».

Når Forsvaret lar sine egne renholdere bli utsatt for skiftende brutalitet, så kan man spørre seg selv hva Forsvaret egentlig er til for.

Hva skal vi med et Forsvar som undergraver de verdiene vi selv vil forsvare?