Skittengrått på bygda

Kvalshaug er landsbygdas svar på den mer urbane Ari Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Han var ikke ensom, men det ligna veldig,» heter det om en av personene i Vidar Kvalshaugs siste bok, «Juling og andre kjærtegn». Utsagnet er typisk for den lakoniske fortellerstemmen som tidvis slår om i skingrende falsett når personene er i ferd med å miste taket på partneren, virkeligheten eller seg selv. Både språklig og eksistensielt likner tekstene i boka en balansegang mellom bistre Clint Eastwood-fakter og nødrop fra en sugende hverdagsmyr. Her møter vi såkalt «vanlige folk» som vakler gjennom livet, mens de forsøker å holde seg på beina så godt de kan. Underlaget er langt fra det beste og oddsene ikke noe særlig å skryte av, men det humper og går på et vis.

«Skitten» sjanger

Boka rommer tolv noveller, eller «korthistorier», som forlag og forfatter har valgt å kalle dem, sannsynligvis for å gi et signal om den underdreide fortellerstilen. Handlingen i samtlige er lagt til et fiktiv sted på Østlandet, kalt Helberg, og de samme personene går igjen i flere av tekstene. At stedsnavnet kan oppfattes som en tributt til Jonny Halberg, understrekes av at en av de nærliggende bygder kalles Enevarg, et bygdenavn vi kjenner igjen fra Halbergs tekster. Og det er nettopp i selskap med Halberg og andre «skitne realister», som Rolf Enger, Kyrre Andreassen og Ari Behn, Kvalshaug plasserer seg med «Juling og andre kjærtegn».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer