Skittent fra Arve Juritzen

Med vinning for øyet, sverter han aktører i bokbransjen.

FÅR KJEFT: Juritzen trikser med tall, begreper og saksforhold, skriver Bjarne Buset. Foto: Daniel Sannum Lauten
FÅR KJEFT: Juritzen trikser med tall, begreper og saksforhold, skriver Bjarne Buset. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også Arve Juritzens kronikk: Bokmafiaen sprekker

DET ER FORUNDERLIG å se hvor mye spalteplass Arve Juritzen får til å framføre grove påstander om mafiavirksomhet og grådighetskultur i den norske bokbransjen. Bak hans systematiske svertekampanje ligger en ublu triksing med både tall, begreper og saksforhold.

La oss ta talltriksingen først: Med en snedig bruk av kronebeløp i stedet for prosenter, framstiller han seg selv som en fattiglus og de store som grådige kjemper. Cappelen Damm tjente 40 millioner i 2009, Juritzen forlag bare syv millioner, sier han. Målt i prosenter hadde imidlertid Juritzen forlag 38,5 prosent fortjenestemargin i 2009, mens Cappelen Damm hadde 7,1 prosent, Gyldendal fem prosent og Aschehoug 0,5 prosent. Sannheten er at de ti mest lønnsomme forlagene i 2009 var småforlag, med en fortjenestemargin på 10—38 prosent, mens de store har hatt en margin på under fem prosent i snitt de siste ti årene.

SAMME RETORISKE effekt har Juritzens oppramsing av hvor mye de store forlagene «har fylt lommeboka» til eiere og sjefer med, mens han selv bare har en årslønn på 250 000 kroner. Han fortier at han samtidig har tatt ut et utbytte på to millioner kroner. I realiteten har han dermed omtrent samme inntekt som toppsjefene i de store bokkonsernene, med en behageligere beskatning. Det kan godt være vel fortjent, men redelig debatteknikk er dette ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer