FÅR SVAR: Tove Karoline Knutsen svarer Frp's Bård Hoksrud om havarikommisjon for helsevesenet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR SVAR: Tove Karoline Knutsen svarer Frp's Bård Hoksrud om havarikommisjon for helsevesenet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Debatt: Havarikommisjon for helsesevesenet

Skivebom fra Frp-Hoksrud

Det er et paradoks at regjeringen stripper sykehusøkonomien og tvinger de ansatte til å løpe fortere, mens man har råd til å øke tilsynsbyråkratiet med flere titalls millioner.

Meninger

Han er ikke snau, Bård Hoksrud! I fullt alvor påstår han at Arbeiderpartiet svikter pasientsikkerheten fordi vi ikke støtter regjeringens såkalte «havarikommisjon» for helsevesenet. Sannheten er at det var den rødgrønne regjeringen som for alvor satte fokus på sikkerhetsarbeidet i helsesektoren, blant annet med pasientsikkerhetskampanjen «I trygge hender» og den første stortingsmeldingen om pasientsikkerhet.

Tove Karoline Knutsen. Foto: NTB Scanpix
Tove Karoline Knutsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samme regjering opprettet en egen utrykningsenhet for rask undersøkelse ved uventede dødsfall i sykehusene. Og det var helseminister Jonas Gahr Støre som nedsatte Arianson-utvalget for å utrede hvordan vi kan få ned antall skader og dødsfall i sykehusene, hvordan man kan lære av sine feil og, ikke minst, hvordan helsepersonell kan møte pårørende med åpenhet og empati. Arianson-utvalgets rapport kom i 2015 og er krystallklar: høyresidens idé om en «havarikommisjon» er ikke å anbefale.

En slik kommisjon er svært ressurskrevende og vil neppe gi bedre innsyn eller bidra til læring i helsetjenestene, var konklusjonen. Istedenfor å opprette en ny ordning i tillegg til Helsetilsynet, som i dag har tilsynsansvaret i helsetjenestene, foreslår Arianson-utvalget flere tiltak for å styrke og forbedre dagens ordninger. Arbeiderpartiet mener dette er veien å gå foran nok en kostbar kommisjon i tillegg til de tilsynene vi allerede har.

Det er et paradoks at regjeringen stripper sykehusøkonomien og tvinger de ansatte til å løpe fortere, mens man har råd til å øke tilsynsbyråkratiet med flere titalls millioner. Arbeiderpartiet har bevilget 1.4 mrd. mer enn regjeringen til sykehusene for 2018 – fordi vi tror at gode rammevilkår for helsesektoren gir tryggere pasientbehandling enn å opprette flere dyre og byråkratiske kontrollinstanser.