MÅ SI FRA: «Barna kan ikke si fra selv om situasjonen i barnehagene. Det kan heller ikke de ansatte som har skrevet under på taushetserklæringer fra arbeidsgiver Ødegaard og co. Men vi som foreldre kan og må si i fra,» skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
MÅ SI FRA: «Barna kan ikke si fra selv om situasjonen i barnehagene. Det kan heller ikke de ansatte som har skrevet under på taushetserklæringer fra arbeidsgiver Ødegaard og co. Men vi som foreldre kan og må si i fra,» skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB ScanpixVis mer

Skivebom fra Ødegaard

Hovedstadens kunnskapsbyråd Torger Ødegaard mener argumentene om nok ansatte på jobb er gammeldagse. Det provoserer oss.

Kvalitet i barnehagene er et populært begrep. Barnehager kan være arkitektoniske perler, servere kulinarisk mat fra alle verdens hjørner og ha fantastiske utearealer. Men i bunn og grunn er det én ting som er viktig for kvalitet i barnehagen: Nok ansatte på jobb. Det er ikke hovedstadens kunnskapsbyråd Torger Ødegaard enig i. Han mener argumentene om nok ansatte på jobb er gammeldagse.

Dette sier Ødegaard til Dagsavisen, og uttalelsene provoserer oss som foreldre. Det kan være fristende å spørre byråden om han i det hele tatt har vært tilstede i en barnehage? Det har vi som foreldre. Vi leverer og henter barn hver eneste dag og får sånn sett et innblikk i hva som skjer i en travel barnehagehverdag. Vi ønsker å dele våre erfaringer med Ødegaard - for vi mener byråden er på ville veier når han mener antall ansatte ikke er viktig i forhold til barnehagekvaliteten.

For hvilke tanker har han gjort seg opp om:

• Ettåringen Julie som har full bleie, og som ikke kan si i fra om dette selv? Vil nok ansatte på jobb øke sjansen for at den bleien blir skiftet fort?

• Hva med treåringen Ahmed som har falt og slått seg og trenger et fang å sitte på, mens han tørker tårene? Er bemanning sentralt i dette tilfellet?

• Hva med de tolv barna på småbarnsavdelingen som gleder seg over regnværet og vil ut og hoppe i sølepytter? Det å dresse opp tolv småbarn fra innerst til ytterst tar tid. Vil nok ansatte på jobb øke deres sjanse for å komme seg ut, eller velger man en inneaktivitet?

• Hva med seksåringen Ola som gleder seg til å begynne på skolen og gjerne vil lære seg noen bokstaver før skolestart? Han sliter med forskjellen på «A» og «R». Vil en ekstra voksen kunne ha mer tid til å sette seg ned med Ola?

Både fagfolk, forskere og vi foreldre har en helt annen oppfatning enn Ødegaard når det gjelder viktigheten av bemanning. Som foreldre opplever vi at det er få ting som er viktigere i barnehagen enn nok folk på jobb. Straks det er få folk på jobb, reduseres barnehagen til å være en oppbevaringsplass: Barna kan ikke lenger være ute og leke, turer og annet opplegg blir kansellert.

Det er helt uakseptabelt av kunnskapsbyråden å se bort fra denne kunnskapen når han skal fatte avgjørelser: Barna våre trenger nok hender og fang.

I sommer overleverte Øie-utvalget, en rapport til kunnskapsminister Kristin Halvorsen. «Det er av vesentlig betydning at det er nok personale i barnehagen», uttaler utvalget. Forskning viser at mange barnehagebarn per ansatt fører til flere barn som er apatiske, aggressive, har språkvansker og er utrygge.

Barnehagebarna er små nå, men de er framtida. De kan ikke si fra selv om situasjonen i barnehagene. Det kan heller ikke de ansatte som har skrevet under på taushetserklæringer fra arbeidsgiver Ødegaard og co. Men vi som foreldre kan og må si i fra.

Det er barnehagebarna som skal sysselsette Norge om noen år, det er de som skal forme samfunnet videre. Tar vi som samfunn sjansen på å spille rulett om et opplagt spørsmål vedrørende bemanning for disse barna?

Vi foreldre krever at Oslos minimumsstandard for bemanning umiddelbart gjeninnføres.

Følg oss på Twitter