DEBATT

Debatt: Heroinassistert behandling

Skivebom med gratis heroin

Det er urovekkende at stadig flere politiske partier vil innføre heroinutdeling i strid med faglige anbefalinger.

Kur for få: Heroinassistert behandling krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør, skriver Olaug Bollestad. Foto: Klublu / Shutterstock / NTB scanpix.
Kur for få: Heroinassistert behandling krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør, skriver Olaug Bollestad. Foto: Klublu / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 28. september tar Aksel Braanen Sterri til orde for heroinassistert behandling (HAB). Det er urovekkende at også stadig flere politiske partier vil innføre heroinutdeling i strid med faglige anbefalinger. Både Venstre, SV og Ap tar til orde for å dele heroin til tunge rusmisbrukere. Det samme gjør et flertall i Høyres programkomité.

Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF.
Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF. Vis mer

Tunge opiatbrukere som ikke lykkes med andre behandlingstilbud fremheves som grunn for å innføre denne type behandling. Men dette er en gruppe som i liten grad vil kunne benytte seg av HAB, fordi den begrensede virketiden på stoffet og faren for overdose krever oppmøte for ny dose flere ganger om dagen kombinert med bruk av LAR-preparat.

Erfaringen fra andre land viser at det krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør.

Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning Helse Vest (KORFOR), ledet en gruppe bestående av flere av landets fremste rusforskere og representanter for brukerorganisasjoner for å se på grunnlaget for å innføre heroinassistert behandling i Norge i 2011. Nesvåg mener at om lag en til to prosent av dagens opiatmisbrukere kan være i målgruppen for et eventuelt HAB-program.

«Når man tar tallene inn over seg, blir det ganske fordummende når noen framstiller heroinassistert behandling som forskjellen på en human og en inhuman narkotikapolitikk», uttalte Nesvåg til Klassekampen 23. september i år.

Helse- og omsorgskomiteen holdt høring om et forslag om å åpne for heroinassistert behandling våren 2015. Organisasjonene på rusfeltet var samstemte om at heroinassistert behandling ikke er det viktigste å få på plass nå. Den gruppen Sterri bekymrer seg for, de som faller utenfor i dagens rusbehandling, gjør det fordi behandlings- og ettervernsystemet svikter på avgjørende punkter. De får ikke hjelp på det nivået de er.

Vi ser utfordringer når det gjelder lavterskeltilbud, individuell tilpasning av behandling, bedre botilbud og mer systematisk oppfølging av både somatisk og psykisk helse i etterkant av avrusing og behandling. I samarbeid med regjeringen og Venstre har vi lansert en opptrappingsplan med 2,4 milliarder kroner til rusomsorgen i kommunene som skal imøtekomme de store og sammensatte utfordringene som personer med ruslidelser møter. Det er her vi må konsentrere innsatsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer