DEBATT

Debatt: Heroinassistert behandling

Skivebom med gratis heroin

Det er urovekkende at stadig flere politiske partier vil innføre heroinutdeling i strid med faglige anbefalinger.

Kur for få: Heroinassistert behandling krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør, skriver Olaug Bollestad. Foto: Klublu / Shutterstock / NTB scanpix.
Kur for få: Heroinassistert behandling krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør, skriver Olaug Bollestad. Foto: Klublu / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 28. september tar Aksel Braanen Sterri til orde for heroinassistert behandling (HAB). Det er urovekkende at også stadig flere politiske partier vil innføre heroinutdeling i strid med faglige anbefalinger. Både Venstre, SV og Ap tar til orde for å dele heroin til tunge rusmisbrukere. Det samme gjør et flertall i Høyres programkomité.

Tunge opiatbrukere som ikke lykkes med andre behandlingstilbud fremheves som grunn for å innføre denne type behandling. Men dette er en gruppe som i liten grad vil kunne benytte seg av HAB, fordi den begrensede virketiden på stoffet og faren for overdose krever oppmøte for ny dose flere ganger om dagen kombinert med bruk av LAR-preparat.

Erfaringen fra andre land viser at det krever friskere brukere enn gruppen av de tyngste narkotikabrukerne utgjør.

Sverre Nesvåg, forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning Helse Vest (KORFOR), ledet en gruppe bestående av flere av landets fremste rusforskere og representanter for brukerorganisasjoner for å se på grunnlaget for å innføre heroinassistert behandling i Norge i 2011. Nesvåg mener at om lag en til to prosent av dagens opiatmisbrukere kan være i målgruppen for et eventuelt HAB-program.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer