Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjærende falskt

Da folket utpå kvelden i går trakk innendørs etter en ekte og etterlengtet sommerdag, var sola fremdeles ikke gått ned på NRK: Der bød Egil Teige på et møte med Olga Marie Mikalsen i «Fakta på lørdag».

Sangerinnen har brukt sparepengene på å oppfylle sine scenedrømmer som lyrisk alt, med Grieg og Händel på repertoaret. Selv om de fleste bare husker henne fra Solo-reklamen, der hun radbrakk «Hurra for deg som fyller ditt år».

Jeg følte meg litt snytt etter femti minutters langdryg mimring og koseprat om og med den uutgrunnelige humørbomben. Programmet ville gjerne ta Olga Marie på alvor, men klarte det ikke helt.

Vibeke Løkkeberg, Wenche Foss og et knippe andre bransjefolk fikk alle forklart at damen har en egenartet sjarm, sterk vilje og enestående stemme. Selv om de færreste greide å holde seg alvorlige underveis, for hun er jo så rar, dette merkelige gamle mennesket. Vi vet liksom ikke hvem som holder hvem for narr når «Die Olga» uler av gårde langs notelinjene.

Forventer mer

Bak scenebildene og kjendisene fikk vi bare så vidt ane bildet av den yngre Olga, som omgitt av begavede søstre med sopranstemmer tok undervisning i tonelære og sang. Som tok sekretærutdannelse og målbevisst la til side lønningspengene fra Foreningen Norden - før hun i en alder av 53 tømte sparekontoen for å betale sceneleie til konsertdebuten.

Når jeg setter av femti minutter til «Fakta på lørdag», forventer jeg å få vite mer enn hva jeg fikk i går kveld. «På sangens tornefulle vinger» viste oss ikke mye mer enn hva rampelyset allerede har vist oss av sangens svar på Eddie The Eagle.

Glimrende

Atskillig mer stas var det å høre Anders Nicolaysens radiodokumentar «Merlin», som NRK P2 sendte på formiddagen i går: Historien om to menn i to jagerfly, der motoren bak propellen er det eneste de har felles - den legendariske Rolls-Royce Merlin.

Anders Sæther er forretningsmann fra Oslo vest og flyr en restaurert P-51 Mustang fra andre verdenskrig. For ham handler det om grensesprengende frihetsfølelse og lidenskap.

Helner Grundt Spang ble født i Mandal og var Spitfire-pilot for de allierte under andre verdenskrig. For ham handlet det først om lojalitet og idealisme. Det endte med kaldblodige mitraljøseskudd mot tyske sivile og nevrotiske mareritt resten av hans liv.

Krigsflygerens usentimentale og nådeløse memoarer og Sæthers egen fortelling om sin egen, fredelige virkelighet i cockpiten fulgte hverandre gjennom tre kontraststerke kvarter - som vi attpåtil kunne nyte ute i sola. Få med deg reprisen i morgen 14.05!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media