DEBATT

Debatt: Ernæring

Skjærer alt helsepersonell over én kam

Et riktig sammensatt vegetarisk kosthold er trygt for både mor og barn.

 GODT NOK: Det er ingen grunn til at helsepersonell skal fraråde gravide å spise vegetarisk kost, skriver artikkelforfatteren.
 GODT NOK: Det er ingen grunn til at helsepersonell skal fraråde gravide å spise vegetarisk kost, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjære Tanja Kalchenko. Som leder for Kliniske ernæringsfysiologers faggruppe for vegetarisk ernæring vil jeg gjerne kommentere ditt innlegg i Dagbladet onsdag 22. mars, hvor du skriver at kunnskapsløse ernæringsfysiologer skremmer gravide vegetarianere med næringsmangler. Først ønsker jeg å rose deg for at du belyser en viktig problemstilling, men det er uheldig at du skjærer alt helsepersonell over én kam.

Jeg er enig med deg i at det er fullt mulig å følge et vegetarisk kosthold i alle livets faser, og at det kan gi en rekke helsefordeler. Fra en klinisk ernæringsfysiolog sitt ståsted, tenker jeg det er viktig å opplyse folk om hvordan man kan dekke behovet for ulike næringsstoffer hvis man har et slikt kosthold slik at man unngår potensielle ernæringsmangler.

Med riktig kunnskap kan et vegetarisk kosthold være sunt og gi mange helsefordeler, men uten nok kunnskap kan man også trå feil. Det er derfor viktig å ha kjennskap til hvordan man setter sammen et fullverdig kosthold som er i tråd med den gravides preferanser og behov for næringsstoffer.

Du kommer med en utfordring til alt helsepersonell om mer faglig oppdatering, og nevner spesielt alle leger og ernæringsfysiologer. Her vil jeg gjerne benytte anledningen til å presisere at kliniske ernæringsfysiologer er autorisert helsepersonell med femårig profesjonsutdanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer