Skjalg i tiden

Skjalg Halmøy har regjert på Tinden i 65 år. I morgen venter storfint besøk.

I morgen skal flagget til topps i Tinden, øya lengst ute i Vesterålen, der Skjalg Halmøy regjerer alene i sitt vakre rike. I sitt 89. år er den gamle hedersmannen fremdeles elskverdigheten selv, som tar imot trossa med et hjertelig «velkommen!» når båter nærmer seg hans brygge.

«Vær så god!» svarer han høflig på gammelt handelsmannsvis når telefonen ringer i butikken. Han Skjalg kunne pensjonert seg for 25 år siden, men han har et sted å forvalte og en historie å formidle, og så lenge helsa holder, forblir han på sin post.

  • I morgen får han storfint besøk på øya, men hysj! - det skal være en overraskelse. Det har seg nemlig slik at det i år er 65 år siden han kom til Tinden for første gang, som ung handelsbetjent i 1937, og det skal feires som et jubileum. Den gang var det et levende samfunn der ute, med fiskevær, fiskemottak, dampskipsekspedisjon, post, handel og rikstelefon. 12 hus og store brygger innunder det bratte, beskyttende fjellet forteller om fordums storhet. Da Skjalg og kona Helene overtok som væreiere i 1946, måtte de stå for det meste av arbeidet selv. Men Skjalg har aldri vært redd for arbeid.
  • Til jubileet har Eli Ketilsson skrevet bok, «I Skjalgs rike», og den skal overrekkes i Tinden i morgen i et lukket selskap av tallrike representanter fra fem kommuner, naboer fra øyene omkring, kokker, mannskor og korps. Fra Redningsselskapet, hvor Skjalg er æresmedlem, kommer Anne Enger Lahnstein. Ingen har solgt så mange lodder for redningssaken som høvdingen i Tinden, som også er dekorert med kongens fortjenstmedalje i sølv.
  • Boka forteller om livet på øyene fra gammel tid, om fiskere og jekteskippere, om væreiere og russehandel, om uvær og forlis. Ketilsson har funnet mye interessant lokalhistorisk stoff som er godt dokumentert med gamle og nye bilder. Men halve boka handler om Skjalg og om handelsstedet i Tinden, som nå er fredet av Riksantikvaren og som trenger både penger og kyndige hender hvis det skal bli bevart som den levende kulturperlen det ennå er.
  • Øksnes kommune har en turistmagnet i Skjalg. Hver sommer kommer det fire tusen besøkende til Tinden. Blant de siste i år var dronning Sonja, som kom på overraskende visitt. Som andre besøkende fikk hun sikkert servert historien om ørna, selen og juletreet, slik også Dagbladet fikk da vi skrev om Tinden i 1996. - Jeg viste dronningen rundt både i hovedhuset og på bryggene. Hun var fantastisk trivelig og likefram, sier Skjalg i boka. - Det var et stort eventyr!