Roman Polanski kjemper mot utvisning til USA

Skjebnedag for stjerneregissør Polanski

Filmregissøren kjemper mot utvisning til USA der han er dømt for overgrep. 

MED KONA: Roman Polanski med sin franske skuespillerkone under i Venecia i 1999. Foto: /ANSA/CLAUDIO ONORATI/PAL-hh
MED KONA: Roman Polanski med sin franske skuespillerkone under i Venecia i 1999. Foto: /ANSA/CLAUDIO ONORATI/PAL-hhVis mer

Polsk høyesterett avgjør i dag skjebnen til den 83 år gamle filmregissøren Roman Polanski, som kjemper mot utvisning til USA der han er dømt for overgrep mot en mindreårig.

Polanski ble født i Frankrike av jødiske foreldre, og familien flyttet til Krakow i Polen før andre verdenskrig. Under krigen ble de sendt i tysk konsentrasjonsleir, og moren kom aldri tilbake.

Polanski flyttet etter hvert til USA der han gjorde stor suksess som regissør av filmer som «Rosemary's Baby», «Chinatown» og «The Pianist».

Han var gift med skuespillerinnen Sharon Tate, som var gravid med parets barn da hun og fire andre ble drept av Charles Mansons tilhengere i Polanskis hjem i Los Angeles i 1969.

Polanski bor nå i Frankrike med sin tredje kone, den franske skuespilleren Emmanuelle Seigner, men besøker ofte Polen.

Polens statsminister Jaroslaw Kaczynski har lovet å utlevere Polanski til USA, men en polsk domstol slo i en kjennelse i 2015 fast at han ikke kunne utleveres. Dette ble anket og polsk høyesterett skal nå ta endelig stilling til saken.

Polanski har ikke besøkt USA siden han rømte landet i 1978, før straffeutmålingen i saken der han erkjente å ha hatt sex med en 13 år gammel jente under en fest hjemme hos Hollywood-stjernen Jack Nicholson.

Dersom polsk høyesterett slår fast at han skal utleveres til USA, vil dette bare kunne skje dersom han kommer til Polen. Frankrike utleverer av prinsipp ikke egne statsborgere.

NTB