Skjebnedrama i retten

Rettssalsdramaet har dype tradisjoner både i fiksjons- og dokumentarsjangeren. Som et bilde på livets eget drama. I dag faller dommen i Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingen som opplevde TVs barndom i Norge, kan komme utenom Perry Mason, den ultimate forsvarsadvokaten. Som den første detektime på norske TV-skjermer naglet serien om Perry Mason seerne til TV-apparatene hver fredag kveld. Episodene var bygd opp som klassiske spenningsdramaer, med en overraskende avslutning i siste sekund.

Samtidig introduserte serien seerne for rettssaken som et eget drama, et spill satt i scene av anklager og forsvarer, med vitnene som mer eller mindre bevisste aktører i diverse hoved- og biroller.

Vi fikk se hvordan folk sverget ved Bibelen på å fortelle «the truth, the whole truth and nothing but the truth», og hvordan advokatene spratt opp i tide og utide og ropte «objection, Your Honour», hvoretter dommeren brakte saken videre med et «sustained» eller «objection overruled».

Omhyggelig og treffsikkert sirklet Perry Mason inn sine ofre - forbryterne - og fikk den uskyldige frikjent.

Retts-såpeoperaer

Erle Stanley Gardner, som skrev romanene om Perry Mason, var en pioner når det gjaldt å omsette rettssalen til kulisser for et litterært drama. I tillegg til Perry Mason-historiene skrev han romaner om en offentlig anklager, kalt «the D.A.» (District Attorney). Han har fått mange etterfølgere, og Perry Mason-serien fikk flere avleggere, ikke minst «Forsvars-advokatene», som også ble vist på norsk TV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer