Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Skjebnehelgen er avlyst

Det ligger ikke an til å bli den skjebnehelgen i Frp som ble varslet i sommer. Kravene om å gå ut av regjering har stilnet. Men de avgjørende slagene nærmer seg.

MØTES I LANDSSTYRET: Det blir debatt om asyl og budsjett når Siv Jensen og Per Sandberg holder landsstyremøte denne helgen. Men det store dramaet starter først en ukes tid seinere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
MØTES I LANDSSTYRET: Det blir debatt om asyl og budsjett når Siv Jensen og Per Sandberg holder landsstyremøte denne helgen. Men det store dramaet starter først en ukes tid seinere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsstyremøtet i Frp ser ikke ut til å bli det skjebnemøtet som det lå an til i sommer. Da debatten om 8000 syriske flyktninger raste i juni, gikk flere Frp-ere — flere enn vanlig — ut og truet med å trekke partiet ut av regjering på landsstyremøtet i oktober.

Kravene om å forlate regjering, har stilnet. Ingen tror at dette vil være aktuelt akkurat nå. Da det var snakk om 8000 over tre år, ville de ut av regjering. Når det er snakk om tre ganger så mange bare i år, vil de fortsette. Det er et paradoks, og sikkert vanskelig å forstå for en del velgere.

En grunn til at det skjer, er nok at forståelsen for hvor stor flyktningkrisa er, har sunket inn. De fleste ser at flyktningsituasjonen er ekstraordinær, global og ligger utenfor europeiske regjeringers kontroll. Frp innser at det de kan bidra med i regjering, er innstramminger.

Ifølge kilder i Frp, er det for mange usikre faktorer omkring de to viktigste sakene, flyktningsituasjonen og statsbudsjettet, til at det gir mening å diskutere regjeringsdeltakelse nå. Frp-erne virker dessuten fornøyd med budsjettforslaget og med innsatsen til sine statsråder, først og fremst samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og justisminister Anders Anundsen. «Det blir ikke mer veibygging med Ola Elvestuen som samferdselsminister eller flere asylreturer med Abid Raja som justisminister», sier en kilde.

De avgjørende debattene kommer, og de kommer snart, rett etter landsstyremøtet. Dette er det mange som er spente på. Regjeringens varslede ekstrabevilgning, milliardregningen for asylankomstene, kommer 30. oktober. Budsjettforhandlingene med KrF og Venstre starter i november. Her blir det harde kamper. Dette blir også de heteste temaene på Frp's landsstyremøte. Partileder og finansminister Siv Jensen blir nødt til å si noe om dette. Partifellene kommer til å gi sine signaler som Jensen så må ta med seg inn i forhandlingene. Signaler har kommet allerede, og de er av den tydelige sorten. I Klassekampen går Per Sandberg ut mot Høyres statsråd Vidar Helgesen, og sier at han ikke har ryggdekning når han ønsker å åpne for å gjøre Norge til en del av EUs felles asylsystem. På Facebook skriver Sandberg at bare Frp kan hindre flyktningkostnader på flere hundre milliarder kroner. Han snakker om å stenge grensene og om å bare innvilge midlertidig opphold.

Også de mer moderate Frp-erne er opptatt av å stramme til når det gjelder returer, tilgang til riket og velferdsordninger for dem som kommer. Motivet er todelt: Å begrense Norges attraktivitet som asylland og å holde kostnadene nede. Frp kan være med på å bruke mer penger på flyktningene, så lenge de tas fra oljefondet, bistandsbudsjettet og asylsøkernes velferdsordninger. Derimot er det uaktuelt for dem å kutte i samferdselsbudsjettet eller skatteletten til gifte og samboende pensjonister.

KrF vil ikke røre bistandsbudsjettet. Venstre er sterkt kritiske til å tappe ned oljefondet, men skyver gjerne skatteletten for pensjonister fram og inn i evigheten. Det er ikke sikkert at forhandlingene blir av den enkleste eller kjappeste sorten i år heller. Men statsminister Erna Solberg vil nok strekke seg langt for å unngå et langtekkelig spill om asylmilliardene.

En av landsstyrets viktigste oppgaver blir også å evaluere valgkampen og valget, der Frp gikk kraftig tilbake. Enkelte i Frp's stortingsgruppe mener at partiets nedtur skyldes at de var for lite harde og tydelige i flyktningsaken. Andre, som valgforsker Johannes Bergh, mener at Frp tapte på å dra innvandringskortet. Det var ikke dekning, selv ikke på Carl I. Hagens gullkort, og velgerne satte seg på gjerdet. Når opposisjonen spør Jensen og hennes partikollegaer om hennes oppfordring til Syria-boikott står ved lag, noe de elsker å gjøre, er det ingen i Frp som vil gjenta denne. I stedet viser de til hva regjeringen faktisk gjør for flyktningene. I det ligger det en slags innrømmelse.

Nå skal Siv Jensen legge strategien for det neste halve året. Hun er slett ikke fornøyd. Per Sandberg er optimist, og sier til Aftenposten at han tror partiet vil nå nye høyder mot 2017. I mellomtida faller Frp på Dagbladets ferske partibarometer. Et spørsmål er gjerdesitterne. Hvilken strategi kan lokke dem tilbake, hvilke alternativer ser sofasliterne etter? Noe som ligger enda lengre til høyre? Skal Frp forsøke seg på nye velgergrupper? Siv Jensen har sagt at hun ønsker seg flere kvinner. En ting er sikkert, mener stortingsrepresentant Oskar Grimstad:

— Hvis vi fortsetter å gå ned over tid, da er regjeringsposisjonen i fare.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!