Skjebnekvelden

I dag samles forleggere og bokhandlere i sitt siste forsøk på å bli enige om en ny bransjeavtale. Blir de ikke enige i kveld, står bokbransjen uten noen avtale fra 1. januar neste år. Og partene har mye de må bli enige om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utenfor forhandlingsrommet har det de siste dagene vært hektisk møte- og telefonvirksomhet. Bokhandlerforeningens direktør Einar Einarsson har vært i hyppig kontakt med de forskjellige bokhandelkjedene. Onsdag var også Cappelens direktør og forleggerforeningens formann Sindre Gullvog i Stockholm til møter i Bonnier-konsernet, som eier Cappelen.

Etter hva Dagbladet erfarer er følgende punkter blant dem som sto sentralt i forhandlingene i går kveld, og som også vil diskuteres videre i dag:

  • Adgang til individuelle avtaler med kjeder.
  • Friprisgrensen på bøker.
  • Rabattordninger på skole- og høyskolebok.
  • Endret rabattsystem for skjønnlitteratur og generell litteratur
  • Salg på Internett og andre nye kanaler.

En ny bransjeavtale vil bestemme hvor store rabatter kjedene maksimalt kan få ved kjøp av bøker. Men i tillegg vil det være en egen paragraf som gir anledning til spesialavtaler dersom kjedene gjennomfører egne markedsaktiviteter for boka. Partene er enige om at bokhandlerne skal få «betalt» for å drive ekstra markedsføring av bøkene, men forlagene ønsker et tak på hvor stor en slik kompensasjon maksimalt skal være. Bokhandlerkjedene ønsker ikke noe slikt tak. De vil det skal være fritt fram i forhandlinger mellom hvert enkelt forlag og hver enkelt kjede eller stor-bokhandel.

Bøker under en viss pris kan selges fritt. Det vil i praksis si at salg av bøker under denne grensen ikke er skjermet av bransjeavtalen. Partene er hittil forsøksmessig enig i en friprisgrense på 135 kroner, men forlagene har sju- åtte punkter de ønsker å diskutere og som vil utvide frisalgsmulighetene noe.

Opprinnelig krevde forleggerne skolebøker tatt ut av bransjeavtalen, men bokhandlerne krevde dem fortsatt inkludert. Bokhandlerne ser ut til å ha vunnet den striden, men må akseptere dårligere fortjeneste på skoleboksalg.

Forlagene krevde også utvidede rabatter, i praksis fri pris, for kjøperne av skolebøker. Det har de nå gått vekk ifra. Selve størrelsen på rabatten er partene ennå ikke enige om.

Bokhandlerne må akseptere lavere marginer på skolebøker, men får dette, eller noe av dette, igjen i form av mulighet for økte rabatter på skjønnlitteratur. Bokhandlerkjedene får mulighet for større rabatter på store fellesbestillinger.

Bokhandlerne ønsker størst mulig del av boksalget i Norge kanalisert gjennom bokhandlene, forlagene ønsker større mulighet til å utnytte nye salgskanaler direkte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer