PÅ SETT: Sven Nordin har rollen som politietterforsker William Wisting i krimserien «Wisting», basert på bøkene til Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / Cinenord
PÅ SETT: Sven Nordin har rollen som politietterforsker William Wisting i krimserien «Wisting», basert på bøkene til Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / CinenordVis mer

«Wisting»

Skjebneuker for «Wisting». Frykter storserien må skrotes

- Vi må i gang innen to uker, sier produsenten.

På grunn av streiken i film- og tv-bransjen, er de neste to ukene kritiske for framtida til krim-tv-serien «Wisting», en av Norges største dramaproduksjoner. Det er nå full stans på settet og frustrasjonen er stor, får Dagbladet opplyst av produksjonsselskapet Cinenord.

- Vi trenger å komme i gang innen to uker. Etter det vet jeg ikke hvordan vi skal løse situasjonen. Alle i produksjonen skal på andre prosjekter, sier produsent Silje Hopland Eik.

- Drømmen er at streiken avblåses i dag. Da kunne vi reddet stumpene. Marerittet er at streiken pågår i flere måneder. Det er lagt ned flere år med arbeid, og vi tør ikke tenke noe annet enn at vi klarer å ferdigstille, men vi vet faktisk ikke akkurat nå, sier produsenten.

«Wisting» er en krimserie basert på bøkene til forfatter Jørn Lier Horst om drapsetterforsker William Wisting. Budsjettet er i 100-millionersklassen, og godt over 20 millioner er offentlige skattemidler, gitt til produksjonen via Filminstituttets insentivordning.

- Vi er svært nervøse

Kommer ikke innspillingen i gang innen to uker, kan i verste fall serien ende opp med å bli skrota før den i det hele tatt er ferdig.

- Vi er svært nervøse, og vi får håpe det ikke skjer. Vi har filmet helt siden januar, og har bare innspurten igjen, men det er også de viktigste og bærende scenene som gjenstår, sier Hopland Eik.

Det var sesongavslutningen som var planlagt innspilt de neste dagene. Opptakene var lagt til Farrisvannet i Larvik, og det var koordinert for utførelse av stunt og et stort antall statister. Det gikk i vasken, og må settes opp på nytt, sier hun.

Skal sendes i påsken

Det er flere faktorer som gjør framtida til serien uviss:

  • Ifølge Cinenord ønsker strømmetjenesten Viaplay (TV3) å sende «Wisting» i påsken neste år. Det gjør at tidsfristen for å ferdig serien i tide, er knapp.
  • Skuespillere og stab har andre prosjekter de skal videre til om tre uker. Blant annet skal hovedrolleinnehaver Sven Nordin på turné, andre skuespillere har fått permisjon fra andre ansettelser og må returnere. Det tar flere måneder å sette opp innspillingskabalen, med logistikk og stab, på nytt.
  • Det løper renter på mellomfinansieringslånet Cinenord har fått med garanti i de 26 millionene fra insentivordningen. Cinenord anslår at det totalt vil koste dem mellom to og tre millioner kroner å starte opp innspillingen på nytt på et seinere tidspunkt.

Sven Nordins manager, Torhild Strand, opplyser at Nordin synes konflikten er trist, men han ønsker ikke å uttale seg ytterligere.

Vanskelig kabal

Cinenord er i dialog med Viaplay om løsninger på en eventuell utsettelse. Strømmetjenesten er frustrerte over situasjonen, sier produsent Silje Hopland Eik.

Idet 14 filmarbeidere ble tatt ut i streik mandag, måtte produksjonsselskapet også permittere resten av staben. Totalt er 75 arbeidere berørt.

- Det er vanskelig å holde på skuespillere på grunn av andre prosjekter. Når de forsvinner, vet vi ikke hvordan en ny kabal skal håndteres. Ironien er at våre ansatte som er tatt ut i streik får betalt i henhold til de nye streikekravene fra Filmforbundet, sier Hopland Eik.

Streiken til Filmforbundet rammer tre av de største tv-seriene i produksjon i Norge akkurat nå: «Wisting» (Sven Nordin, Carrie-Anne Moss), «Twin» (Kristofer Hivju) og «Heimebane» (Ane Dahl Torp).

- Ja, jeg tror de har taktisk tatt ut arbeidere i streik for å få mest mulig oppmerksomhet. Det gjør størst skade å gå løs på oss, sier produsenten.

- Kunnskapsløst

Sverre Pedersen, leder i Norsk filmforbund, avviser påstanden. De styrer ikke tidspunktet for en streik, og det er helt tilfeldig hvilke produksjoner som er i gang når streiken er et faktum, sier han.

- Det er litt kunnskapsløst å si noe sånt. Det er rett og slett bare tull. I Norge har vi et system som er styrt av arbeidstvistloven. Bruddet i forhandlingene var 29. juni, og ifølge loven skal Riksmekleren legge ned konfliktforbud fram til partene har vært hos Riksmekleren. Det betyr at vi ikke kunne gå til streik før etter at vi hadde vært til denne meklingen.

Han legger til at Riksmekleren fastsatte tidspunktet for meklingen til 30. og 31. august.

- Da vi ikke ble enige ble det streik. Det var Virke Produsentforeningen som ikke kunne gjennomføre tarifforhandlingene før i slutten av juni, og det er det som legger føringene for når en eventuell streik vil komme. Forhandlingene skulle vært ferdig i mai, opplyser Pedersen.

Onsdag ettermiddag startet partene dialogen igjen.

- Jeg er på vei til Virke nå. Det er for tidlig å si om vi starter forhandlingene igjen, men det er dialog, sier Pedersen.

Torsdag formiddag, nesten 12 timer etter at denne artikkelen opprinnelig ble publisert, tar pressesjef i Viaplay Norge, Fredrik Olimb, kontakt med Dagbladet og bestrider Cinenords informasjon om at «Wisting» er planlagt sendt påsken 2019. Viaplay hevder at sendetidspunktet ikke er satt.