Skjedde det i de dager?

Bokhandelen Bok og Media i Oslo arrangerer hver jul en krybbeutstilling i tida rundt jul. Den består av krybber fra alle verdenshjørner, fra naturalistisk utførte kjempekrybber til krybber av doruller og filt lagd av barn på Grefsen. For mange er det blitt en del av juleritualet å ta en tur innom krybbeutstillingen, med eller uten barn. Hva er det julekrybben egentlig uttrykker?

  • Selve motivet gjenspeiler en historie alle kjenner. Man må ha levd i usedvanlig effektivt isolat dersom man ikke har støtt på historien om Josef og Maria som på grunn av en folketelling måtte reise til Betlehem. Der fikk de ikke plass «i herberget» og måtte ta til takke med en stall. Den høygravide Maria føder et lite barn i stallen, et barn som blir lagt til rette i en krybbe, midt mellom dyra. Deretter strømmer gjestene til: hyrder, konger og engler. Altså representanter for folket, for makten og for Gud.
  • En meningsmåling utført av Aftenposten forteller at 43 prosent av alle kvinner og 32 prosent av alle menn tror at hendelsene i juleevangeliet har funnet sted. Men det er flere enn før som ikke tror, Kjell Magne Bondevik til tross. Blant folk over 60 år øker andelen troende til 60 prosent for begge kjønn, mens den bare er 20 prosent for folk under 30. Betyr dette at man blir visere med alderen? Eller kanskje det motsatte?
  • Uansett: Krybbeutstillingen i Bok og Media er en fascinerende opplevelse. Den forteller noe om det universelle i krybbens symbol. Gleden over det nyfødte livet er langt sterkere enn lidelsene ved de kummerlige omgivelsene. Er barnet en frelser? En konge? En gud? Det forteller ikke krybben noe om. Men den røper en indre fred; en livets ro som faller på plass mellom høy, esler og sauer i kontrast til den politiske uroen utenfor veggene.
  • Det er denne harmonien som uttrykkes, enten krybbefigurene er nordmenn, kinesere eller afrikanere, enten de har på seg indianerdrakter fra Peru, hvite kapper fra New Mexico eller tyrolerdrakter fra Sør-Tyskland. Enten de er utført i full legemsstørrelse eller de er så små at de får plass inne i eggeskall, enten de er av glass, leire, stein, elfenbein, teak, furu eller sølvskinnende metall. Enten de er naturalistiske eller de likner tegneseriefigurer; enten krybben ser ut som et skur eller den er påmontert en gyllen propell. Enten den er utstyrt med palmer eller snø på taket. Fred er fellesnevneren. Den kan man alltids unne seg - noen sekunder i året.