Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjegg er den nye dongeribuksen

La påskeskjegget gro og bli en mann av din tid.

URSKJEGGET: Dusty Hill (til venstre) og Bill Gibbons i  ZZ Top har skjønt det: Kvinner liker skjegg.  Foto:  AFP / HENNING KAISER
URSKJEGGET: Dusty Hill (til venstre) og Bill Gibbons i ZZ Top har skjønt det: Kvinner liker skjegg. Foto: AFP / HENNING KAISER Vis mer

NOEN SOM HUSKER barberhøvelen Ruud & Rye? To norske gründeres forsøk på å utfordre Gillette, våtbarberingens høyteknologiske Goliat? En dundrende fiasko, tross en kostelig reklamefilm: En haifinne bryter sommeridyllen. Hylende badenymfer løper opp på stranden, bare for å møte et enda verre syn: En badevakt som brøyter seg vei for å redde dem, med gapende munn, oppspilte øyne og uflidd skjegg. Jentene får i panikk og stuper tilbake i vannet.

 "Trust is clean shaven" lød punchlinen. Ti år etter gir filmen like mye mening som den gamle Farris-annonsen for vann fra Larviks "radioaktive" kilder. Man kan ikke lenger spille på utbredte fordommer om skjegg. Dagens skjegg bærerer verken buskmann, uteligger, hippie eller sofasosialist, men en helt vanlig fyr, i sine fulle fem, kledelig laidback og mykt maskulin. I uformelle tider, der vi dropper slips og taler, faller ansiktshår inn i hovedstrømmen. Snart ligner glattbarberte menn en utdøende rase.

 Vi snakker om noe mer enn mote eller trend. Vi snakker om en stille paradigmeskifte i mannlig hårkultur. Skjegg har blitt hva langt hår var på søttitallet. Eller hva dongeribuksen var da og nå: En måte å vise sin individualitet på — i flokkens trygge favn.

SNIKSKJEGGIFISERING. Det er i dag like vanlig å ha skjegg som ikke å ha det. Selv unge menn har ofte mer hår i trynet enn på hodet. Du legger bare ikke merke til det lenger. Men sjekk profilbildene til Facebook-vennene dine. Halvparten av mine har skjegg. Se på Skavlan (også han med ansiktshårete FB-profil). Halvparten av de mannlige gjestene har skjegg. Bla i verdens ledende herremagasin, GQ. Halvparten av motemodellene har skjegg. Også de som poserer for så "femi" merker som Louis Vuitton, Chanel og Dolce & Gabbana.

MANGE TENKER på sent sekstitall og hele søttitallet som en skjeggete tid: Sen Beatles, Jim Morrison, Jerry Garcia, Byrds, Beach Boys, Eric Clapton. Kosebamser som Kris Kristoffersen og Kenny Rodgers. Sjarmtroll som Fidel Castro og hans kule venn, Skjegge-Vara. Men skjeggbærerne var i klart mindretall både i film, musikk og politikk. Og på åttitallet? ZZ Top. Ellers glatte postpunkere, sosser og japper. Her hjemme var skjegg forbeholdt økologiske elvereddere, antiabortaktivister i prestedrakt og — eh —  Jørn "Ubarbert" Hoel.

 I 1987 lot George Michael høvelen ligge i tre dager og oppfant Designerskjegget. Fem år senere gjorde Kurt Cobain smultringen stuerein i grønsjkretser. Men det løsnet ikke før i 2005, da skjegget inntok hipsterreir som Williamsburg (New York) og Shoreditch (London). Hår signaliserte ekthet, følsomhet, integritet, kontakt med sjelen, naturen og historien. Snart så annenhver indierocker (Fleet Foxes, Will Oldham, Iron & Wine) ut som en gammeltestamentlig profet. Hele ledelsen av Øya-festivalen tok kurs i hårpleie hos Michael McDonald. Og Metallicas James Hetfield ble stoppet i flyplasskontrollen på grunn av sitt mistenkelige "Taliban-lignende" bukkeskjegg.

HIPSTERSKJEGGET fødte et monster: Hollywoodskjegget. Stjernene i filmens gullalder var herrer med bart, i den grad de tillot ansiktshår. Men nå ble lerretets kjekkaser til skjeggiser: Johnny Depp, Leonardo diCaprio, Mel Gibson, George Clooney, Russell Crowe, Keanu Reeves, Colin Farrell, Jamie Foxx, Sasha Baron Cohen, Adrian Grenier, Ben Affleck. Når til og med Brad Pitt, "verdens mest sexy mann", så ut han var på vei til audition for ZZ Top, tok vi tegninga: Kvinner liker skjegg.Og siden menn flest liker kvinner mye mer enn de hater indierock, lot de stubbene vokse. Mens hipsterne gikk over til bart og hitlersveis.

URMANNENS COMEBACK i en feminisert verden, en feiring av naturlig barskhet i en tid med utviskede kjønnskiller? Det kan virke sånn når man ser maktdemonstrasjonene til Dave Grohl, Kongen av Rock'n'Roll-Skjegget, eller vikingvillskapen til siddispønkerne Kvelertak. Skjegget var utvilsomt en reaksjon på den "metroseksuelle" trenden som gjorde selv punghår til et problem. Men stopp en halv.

Mr. Metrosex Himself, David Beckham, har nesten ikke vært glatt i fjeset siden han møtte Victoria, og dyrket en grizzlypels rundt haka i 2009. Dresskledte dandyer som Tom Ford og Kanye West er omhyggelig ubarbert. Inspirert av signaturskjegget til moteskaperne John Galliano og Alexander McQueen, flørter også fashion-Oslos påfugler med"facial hair" som edgy attributt: Kjell Nordstrøm, Jojo Eng, Tommy Løland, John André. Selv Jan Thomas slanker ansiktet med en skygge av mørk stubb. Og hans drømmeprins, Christopher Mørch Husby, en gutt som vi ikke engang mistenkte å ha skjeggvekst, har forlengst rammet inn barnefjeset med fasjonabelt fjon.

HOMOSKJEGGET vokser og trives, bloggen "Gay Boys with Beards" er ikke ironisk ment. Så la oss da lytte til Jan Thomas: "Skjegget er mannens makeup."

Han har rett og han tar feil. Du kan bruke hårvekst til å style og skulpturere et ansikt. Men de færreste menn vil ha råd om farging og forming av skjegg. Skjegg er erstatningen for kvinners kosmetikk. Det er "en av de få måtene som man kan bruke til å eksperimentere med sitt utseende. Et skjegg er den mannlige forvandlingens akseptable ansikt," skriver forfatter og spaltist Tony Parsons i GQ. Menn vegrer seg mot botox og hårtransplantasjoner. Men skjegg er greit. Skjegg er lett. Du trenger ikke avtaler, betalingskort eller eksperthjelp. "Du må ikke gjøre noe for å anskaffe et skjegg. Du må bare slutte å gjøre noe."

Skjønnheten til skjegget ligger altså i dens doble strategi. Det er noe usexy ved en mann som tydelig anstrenger seg for å se bra ut, eller som manipulerer for mye med sin identitet. Det vil selv homser flest være enig i. Med skjegg kan du bevisst "bli ny", mens du gir inntrykk av å gi blaffen. Skjegget sier både: "Jeg står fritt til å endre meg" og "La meg være den jeg er."  

SELVSTENDIGHET og besluttsomhet. Hvis det er hva skjegget symboliserer, skulle man tro makteliten bar hårpryd i ansiktet. Men konsernsjefer og statsministere har ikke skjegg, trolig fordi skjeggfargen ville gjort dem eldre, og fordi barbert look signaliserer kontroll og ryddighet. Jens Stoltenberg eller Helge Lund ville ikke vinne tillit på å anlegge skjegg. Derfor har ansiktshår fortsatt en touch av anti-establishment. Men hvor lenge vil det vare? Prøvesteinen ligger et stykke inn i framtiden: Hva gjør Kronprins Haakon før kroningen?   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media