Skjeller ut musikksjefene

Anja Garbarek (29) raser mot sitt engelske plateselskap BMG og gir blaffen i konsekvensene. I over tre år er hun blitt holdt for narr, nå er hun så sint at hun i drømme bruker maskingevær mot direktørkontorene.

- Jeg har aldri vært så nær bare å gi opp alt. Det har bare vært business, ikke noe kreativt.

Dette forteller Anja Garbarek i et bredt intervju med bladet Café. I intervjuet framstår Garbarek som temmelig desillusjonert og drepende forbannet - både på den internasjonale platebransjen og sitt eget plateselskap, som ikke tar henne på alvor.

- Drømmen er å ta et maskingevær og starte fra toppen og jobbe meg nedover i BMG-kontoret i London, med en fotograf som tar bildene. Jeg går selvfølgelig i fengsel, men bildene blir utstilt på museum, sier Anja til bladet.

Et offer

Anja Garbarek beskriver seg som et offer for en kynisk platebransje. Etter glimrende kritikker for albumet «Ballon Mood» i norsk presse, dro hun til London og fikk kontrakt med BMG i England. Det ble en ørkesløs reise i tre år. Nå vil hun løsrive seg fra BMG i England.

- Når man opplever så mye dritt, gjør det noe med deg som person. Det gjør deg mer interessant som menneske, sier hun til Café.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med Anja Garbarek, som bor i London sammen med ektemannen John Mallison.

For fjortiser

Anja Garbarek flyttet til London høsten 1996 for å arbeide med verdenslanseringen av «Ballon Mood». BMG-kontoret i London hadde omfattende planer for datteren av den berømte saksofonisten Jan Garbarek. Like etter fikk hun sitt første sjokk, da hennes mannlige kontaktperson sa:

- Jeg tror det er viktig at du reiser rundt fra skole til skole og spiller teipene dine og opptrer for åttendeklassinger. For hvis de liker det du driver med, vet vi at du har en hit, sa han.

Kort tid etter fikk han sparken, og Garbarek fikk nye mennesker i plateselskapet å forholde seg til.

Så byttet hun fra BMG-labelen Arista til RCA, fremdeles i samme selskap. RCA var på jakt etter mer kredibilitet, og fant Garbarek interessant. Nok en gang fikk hun ny sjef, de gamle hun kjente, forsvant.

Igjen møtte hun nye ansikter, men ingenting skjedde.

For ett år siden, over tre år etter at albumet «Balloon Mood» ble gitt ut i Norge, blir det lansert i England. Anja Garbarek mottas med skamros av engelsk presse, som sammenlikner henne med Björk og svenske Stina Nordenstam.

Kroppslyder

Men plateselskapet nektet å bruke penger på å markedsføre plata. «Vi sparer til neste plate,» var omkvedet. Garbarek ba dem trykke noen annonser med sitater fra anmeldelsene, men fikk nei.

Parallelt med lanseringen av «Ballon Mood» har Garbarek spilt inn nye låter. For to år siden var hun en kort periode i New York, og kom tilbake til London med entusiasme og et knippe låter.

BMG-sjefen kommenterte, ifølge Café, at han syntes det hørtes ut som kroppslyder under vann.

Truels Brodtkorb, BMG Norge sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere intervjuet i Café:

- Jeg forstår godt hennes frustrasjon, det er mange som kommer i denne situasjonen, folkene du jobber tettest med blir byttet ut og alt starter på nytt. Men Anja har nok vært spesielt uheldig, plata hennes har tatt veldig lang tid.

- Jeg tror kanskje at plateselskapet ville forme Anja til å bli en mer kommersiell artist. Vi som kjenner Anja og hennes musikk, skjønner at det ikke er mulig.

anders.gronneberg@dagbladet.no

sissel.fantoft@dagbladet.no

<B>FORBANNA:</B> Anja Garbarek flyttet til London høsten 1996 for å arbeide med verdenslanseringen av «Ballon Mood». Det ble ingen suksess.