Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hans Geelmuyden

Skjeller ut PR-nestor

Hans Geelmuyden er i hardt vær. - Jeg driter i om Geelmuyden er rasist eller ikke. Han sa noe rasistisk, sier kommunikasjonsrådgiver etter bråk.

FÅR KRITIKK: Hans Geelmuydens kommentar har blitt heftig debattert de siste dagene. Tirsdag har hans egne ansatte gått ut og sagt «nok nå». Mannen som fikk den opprinnelige kommentaren servert, er ikke imponert.  Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Hans Geelmuydens kommentar har blitt heftig debattert de siste dagene. Tirsdag har hans egne ansatte gått ut og sagt «nok nå». Mannen som fikk den opprinnelige kommentaren servert, er ikke imponert. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

«Du framstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem.»

Ovennevnte ytring har vakt voldsomme reaksjoner det siste tiden. Utsagnet er rettet mot kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf og er ført i pennen av Hans Geelmuyden – kjent som en nestor innen norsk PR-bransje.

I et kommentarfelt på Facebook, oppsummeres Geelmuydens kommentar som «sjokkerende», «grovt», «rasistisk», «skammelig» og «lavmål».

Blendahvit bransje

«Dette er en falsk Geelmuyden-konto, sant? Ganske langt utafor hva som man kunne forvente i en diskusjon om mangfold og åpenhet i 2020.»

Det er i kjølvannet av en debatt om mangel på mangfold i en «blendahvit» PR- og reklamebransje at det nå stormer rundt Geelmuyden.

Dagbladet har snakket med Hans Geelmuyden som ikke ønsker å si noe om bakgrunnen for kommentaren rettet mot Ashraf.

- Jeg har beklaget denne uttalelsen, fordi den kom i veien for en viktig debatt om diskriminering og segregering i Norge. Dette er kanskje tiårets viktigste debatt, sammen med klimadebatten. Men kvaliteten på debatten så langt har dessverre vært dårlig. Det tar jeg min del av ansvaret for, sier Geelmuyden til Dagbladet før han legger til:

- Men jeg lar meg ikke kneble. Ytringsfrihet setter jeg høyt, og den må vi slå ring om.

Ikke imponert

Hans Geelmuyden har også fortalt at han har invitert flere av dem som er engasjert i debatten til å møtes over en kopp kaffe for å diskutere temaet.

Når Dagbladet tar kontakt med Umar Ashraf for å høre om han er en av de som har fått en slik invitasjon svarer han:

- Man kan ikke kalle det for en invitasjon. Han har bare skrevet i kommentarfeltet under en Kampanje-artikkel at han ønsker å møtes for kaffe. Det ser jeg ikke på som en seriøs invitasjon fra en voksen mann som nylig har kalt meg en ekstremist og bedt med lære meg vestlige verdier.

- Hva tenker du om at Geelmuyden nå beklager seg?

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Umar Ashraf er ikke imponert over hvordan Geelmuyden gjør opp for seg. Foto: Privat
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Umar Ashraf er ikke imponert over hvordan Geelmuyden gjør opp for seg. Foto: Privat Vis mer

- For det første så beklager han seg ikke direkte til meg. Han klarte fint å finne fram til min Facebook-vegg og til og med «tagge» meg når han skrev det rasistiske utsagnet. Det har han ikke klart når han liksom nå skal beklage. Han har beklaget uttalelsen, men ikke beklaget til den han rammet med sine ord.

«Kebabnorsk»-kommentar

Røykutviklingen startet hos Kampanje forrige uke, da Geelmuyden uttalte at «Kebabnorsk er ikke godt nok i GK». Deretter blusset det opp til et inferno.

Geelmuyden tok selvkritikk hva gjelder å satse på mangfold i bedriften:

- Ja, når vi søker etter folk er det ikke noe drawback å hete Ahmed, men du må kunne norsk. Det er en del med etnisk bakgrunn som ikke er gode nok i norsk og vi lever i en skriftlig kultur. Kebabnorsk er ikke godt nok i GK, uttalte Hans Geelmuyden til Kampanje

Etter det innlegget har Geelmuyden blitt kritisert for å generalisere, og videre følger sterke reaksjoner:

- Angrer du på at du brukte begrepet kebabnorsk?, spør Kampanje

- Nei, det sa jeg for å få debatt. Da visste jeg at det ville svartne for enkelte. Send in the clowns!, svarer Geelmuyden.

Sistnevnte uttalelse får kritikk fra Kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf i Kampanje.

Så kommer Geelmuyden på banen igjen i Kampanje dagen etterpå.

- Min uttalelse om «kebabnorsk» var å helle bensin på dette bålet. Det var uklokt.

Tar avstand

Geelmuyden-ansatte tar avstand fra toppsjefens utspill i debatten i et Facebook-innlegg som er publisert tirsdag ettermiddag.

KRANGEL: Runar Søgaard ble beskyldt for å ha kalt Abubakar Hussain for en «negerbolle» i «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

«Det er nok nå, Hans. Og det er nok Hans nå.»

«Hans Geelmuyden holder ytringsfriheten høyt. La oss håpe han holder den så høyt at han tolererer at noen av oss som jobber i GK velger å ta avstand fra de meningene det kan virke som han har, om man baserer seg på spissformuleringer, sitater og kommentarene i sosiale medier» står det innledningsvis i innlegget.

- Er det som er skrevet på Facebook godkjent og korrekturlest av deg selv?

- Nei. Jeg ble spurt om jeg hadde noe imot at de skrev det, hvilket jeg naturligvis ikke hadde. Det er stor takhøyde i Geelmuyden Kiese.

- Er det slik at de distanserer selskapet fra deg, samtidig som de er veldig opptatt av å si at «han er ikke egentlig sånn altså»?

- Nei, det må du nesten spørre dem om. Vi dyrker mangfold i GK, også meningsmangfold. Mine kolleger sier at innlegget er en kjærlighetserklæring til meg. Kjærlighet finner mange uttrykk, sier Geelmuyden til Dagbladet

Offerolle

Umar Ashraf er heller ikke imponert når Dagbladet spør om hans tanker rundt innlegget som er publisert av Geelmuydens egne ansatte.

- Hans Geelmuyden er, med overveldende margin, majoritetsaksjonær i selskapet. De jobber for han alle sammen. Dette virker som et PR-stunt hvor de er mer opptatt av å redde sitt omdømme og unngå kundeflukt. Ingen i GK har tatt direkte kontakt med meg etter «sjefens» rasistiske utsagn.

Ashraf mener Geelmuyden er opptatt av å innta offerrollen, og at hans ansatte virker veldig opptatt av å beskrive at sjefen ikke er en rasist.

-Ingen har sagt at Geelmuyden er en rasist, og jeg driter i om Geelmuyden er rasist eller ikke. Han sa noe rasistisk og hvis de ansatte ikke kjenner igjen en så åpenbar rasistisk kommentar, så må de se å komme seg vekk fra kommunikasjonsbransjen, fordi da kan de ikke lese og forstå grunnleggende norsk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!