Skjelles ut av stjernereporter

Journalist Rosie DiManno beskriver Åsne Seierstad som den mest pompøse, nedlatende og selvgode reporter hun har møtt.

Journalist Rosie DiManno i Canadas største avis, The Toronto Star, anklager Seierstad for å ha forrådt bokhandleren i Kabul på det nedrigste. I artikkelen til den respekterte journalisten og spaltisten, levnes den norske forfatteren ingen ære på bakgrunn av «Bokhandleren i Kabul».

Etter å ha sablet ned Seierstad, avslutter hun med: - Jeg håper bokhandleren vinner rettssaken. Det er for mange sleipinger i denne i bransjen.

Under tittelen Afghansk familie trampet på av ondsinnet journalistikk fyrer hun løs mot Seierstad. DiManno mener at hun begår en rekke etiske og kulturelle overtramp i boka, som nå er utgitt i USA og Canada.

Voldsomt fordømmende

- Boka, som er skrevet ut fra en hvit kvinnelig europeers perspektiv, er voldsomt fordømmende, og ser det afghanske samfunnet gjennom et prisme av vestlig kulturell og moralsk overlegenhet, som hun uttrykker det.

- Bokhandlerfamilien er ekte mennesker som åpnet hjemmet sitt. Som takk fikk de en skikkelig trøkk. Seierstad har ikke forstått noe av afghansk stolthet eller det sosiale fallet ved å bli vanæret.

Rosie DiManno skriver at hun møtte Åsne Seierstad i Amman i mars i fjor. Sammen diskuterte de mulighetene for å komme seg inn i Irak, men DiManno nektet å gå med på Seierstads forslag om å snike seg inn med turistvisum.

- Jeg vil slå henne

- Jeg kjenner henne lite, men nok til å mislike henne voldsomt.

- Hun er en av de mest pompøse, nedlatende og selvgode reporterne jeg noensinne har møtt. På samme måte som hun, slik hun skriver i forordet, inderlig ønsket å slå noen, ønsker jeg også inderlig å slå henne.

Trass i gjentatte forsøk, lyktes det ikke Dagbladet å komme i kontakt med Åsne Seierstad i går.

EN SLEIPING: Journalist og spaltist Rosie DiManno, som både har lest «Bokhandleren i Kabul» og møtt Åsne Seierstad i Amman, beskriver henne som sleip, fordømmende og pompøs i Canadas største avis, The Toronto Star.