JAZZVETERANER: Dagbladets journalist Terje Mosnes (t.v.) og fotograf Vidar Ruud har til sammen 60 års erfaring fra Moldejazz. Nå har de laget jubileumsbok sammen. Foto: Hans Arne Vedlog
JAZZVETERANER: Dagbladets journalist Terje Mosnes (t.v.) og fotograf Vidar Ruud har til sammen 60 års erfaring fra Moldejazz. Nå har de laget jubileumsbok sammen. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Skjelt ut av Miles Davis

- Det ble dødsstille på pressekonferansen, sier Dagbladets egen jazzmann.

||| Et provoserende spørsmål fra Dagbladets Terje Mosnes kunne ha stoppet Miles Davis (1926-1991) sin konsert på Moldejazz i 1985.

- Han sa bare «You've ruined my day. I'm not going to play tonight», sier Terje Mosnes.

Han er Dagbladets dedikerte jazzreporter med 35 års fartstid fra Moldejazz. Nå har han skrevet bok om festivalen, som denne sommeren fyller 50 år.

- Dette er historien om noe som startet som en litt virkelighetsfjern idé på et gutterom rundt 1960. På den tiden fantes det ikke andre festivaler i Norge enn Festspillene i Bergen. Og jazz, det var «negermusikk», sier Mosnes.

Boka, som kommer på Kagge forlag, er hans tredje om Moldejazz.

Dramatisk
Men tilbake til Miles. Hva var det som fikk den legendariske amerikanske jazzstjerna til å reagere så sterkt i 1985? Mosnes forklarer:

- Miles Davis hadde det året gitt ut plata «You're Under Arrest», der blant andre Sting er med. Jeg synes det var så jævla fint, sier han.

- På pressekonferansen spurte jeg hvorfor Miles hadde tatt med seg Sting, og forventet et svar om at Sting var en fantastisk musiker. Men Miles tok det som en antydning om at han forsøkte å fri til et hvitt publikum, sier Mosnes.

GJEST I MOLDE: Den eksentriske jazztrompetisten Miles Davis var flere ganger i Molde på 1980-tallet. Her er Miles riktignok fotografert ved ankomst til Oslo i 1987. Foto: Scanpix.
GJEST I MOLDE: Den eksentriske jazztrompetisten Miles Davis var flere ganger i Molde på 1980-tallet. Her er Miles riktignok fotografert ved ankomst til Oslo i 1987. Foto: Scanpix. Vis mer

Miles Davis stirret hardt på ham og slo tydelig fast at han ikke trengte hjelp fra en hvit mann. Han avsluttet med å varsle om at konserten var avlyst.

- Det ble dødsstille på pressekonferansen, minnes Mosnes.

Fikk besøk
Miles Davis gjennomførte likevel konserten i Molde, og dagen etter ble Mosnes oppsøkt av jazzlegendens tour manager.

- Han sa at jeg bare skulle glemme det som hadde skjedd dagen før, det var slik Miles var. Når han var sammen med hvite journalister, skjelte han dem ut fordi de ikke gjorde en god nok jobb med svarte musikere. Og når han var sammen med svarte journalister, skjelte han dem ut fordi de ikke var like gode som hvite journalister, sier Mosnes.

I boka «Ut av det blå — femti forrykende år med jazz i Molde» er det flere historier om Miles Davis, supplert med unike bilder av ham fra festivalen.

Fotograf Vidar Ruud har tatt en rekke av bildene i boka, og har i tillegg plukket ut de andre gylne øyeblikkene fra festivalhistorien som preger sidene.