RASERES: Oslo legges i grus i jordskjelvfilmen «Skjelvet», oppfølgerfilmen til «Bølgen» (2015). Video: Nordisk Film Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

«Skjelvet» (2018):

«Skjelvet» knuste «Bølgen»

Knallsterk åpningshelg for ny katastrofefilm.

Hele 153 654 nordmenn besøkte en kino for å se den kritikerroste katastrofefilmen «Skjelvet» denne helga, ifølge bransjetallene til administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Petterson.

- Dette er årets beste åpningshelg og nummer to noensinne, sier han og sikter til at «Kon-Tiki» (2012) fortsatt innehar den prestisjetunge førsteplassen med 164 804 besøkende i premierehelga.

- Veldig glade

Det betyr også at «Skjelvet» gruser sin egen forgjenger, «Bølgen» (2015), som hadde 136 232 besøkende i åpningshelga.

Produsent Martin Sundland i Fantefilm forteller at det skal sprettes ei flaske champagne på kontoret i dag.

- Tallene har tikket inn gjennom helga, og dette er utrolig hyggelig. Vi er veldig glade for at publikum viser så stor interesse for noe veldig mange har jobbet veldig hardt med. Åpningshelga til store filmer som «Bølgen», «Max Manus» og «Jul i Flåklypa» er knust. Helt utrolig, sier Sundland.

Nye filmfortellinger

Fantefilm har de siste åra skapt sin egen subsjanger, «norsk katastrofefilm».

Mens «Bølgen» tar utgangspunkt i en tsunamitrussel i Geiranger, handler «Skjelvet» om at Norges hovedstad blir rammet av et større jordskjelv.

- Hva slags naturfenomener skal dere gyve løs på neste gang?

- Nå skal vi nyte denne responsen, så får vi se hva som skjer videre. Det spennende er at vi nå har opparbeidet en så god kompetanse innenfor spesialeffekter og dataanimasjon at det åpner opp for å fortelle historier som ikke er fortalt tidligere, sier Sundland.

Filmens produksjonsfase fikk alene 13,9 millioner kroner i offentlige midler fra Norsk filminstitutt. Totalbudsjettet er på over 50 millioner kroner.

Vanskelig oppfølger

Skuespiller Ane Dahl Torp fortalte Dagbladet i august at det ikke var noen selvfølge at «Bølgen», som til slutt solgte solide 830 000 billetter, skulle få en oppfølger.

- Det var noe vi var kjempebevisste på hele veien, at det måtte være en god grunn for å lage en ny film. Premisset måtte være troverdig. Ut fra det måtte vi klare å lage en historie om denne familien som også er verdt å fortelle.

Nå gjenstår det å se om totalinteressen for «Skjelvet» er like stor.