Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Skjerp deg, Dalai Lama!

Det er på tide å rive ned idealet om at kvinner skal være milde, moderlige og medfølende.

PÅ FACEBOOK: - Dalai Lama er med på å bygge opp om tradisjonelle kvinneidealer, som maler et bilde av kvinner som forsiktige og følende vesener, mener innsenderen. Her hilser Dalai Lama til folket under et møte i Bodhgaya tidligere i år. Foto: STR/AFP/NTB Scanpix
PÅ FACEBOOK: - Dalai Lama er med på å bygge opp om tradisjonelle kvinneidealer, som maler et bilde av kvinner som forsiktige og følende vesener, mener innsenderen. Her hilser Dalai Lama til folket under et møte i Bodhgaya tidligere i år. Foto: STR/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Den 8. mars publiserte fredsprisvinner Dalai Lama et Facebook-innlegg i anledning kvinnedagen. Hans intensjon var nok å hylle verdens kvinner, men resultatet ble en total skivebom.

Synnøve Vereide
Synnøve Vereide Vis mer

I sitt innlegg oppfordrer Dalai Lama kvinner til å være «mødrene til revolusjonen av medfølelse ». Han mener at kvinner har en spesiell rolle når vi skal skape en bedre verden, fordi vi er mer «empatiske og sensitive», og «mer mottakelige for andres følelser ».

Innlegget har i skrivende stund fått 63000 likes, 5000 hjerter og blitt delt 32000 ganger. Når en innflytelsesrik figur som Dalai Lama skriver dette, gjør han mer skade enn nytte.

Dalai Lama er med på å bygge opp om tradisjonelle kvinneidealer, som maler et bilde av kvinner som forsiktige og følende vesener. Et ideal som sier at kvinner først og fremst skal være milde, moderlige og medfølende. Kvinner kan være dét også, men det er ikke dét som skal definere vårt kjønn.

Dalai Lama har rett i én ting i sitt innlegg: Kvinner vil spille en viktig rolle i å gjøre verden til et bedre sted. Det gjør vi allerede, fordi vi endelig har en reell mulighet til å påvirke. Men begrunnelsen hans er helt på trynet.

Denne generasjonen kvinner vil ikke bidra primært med å være milde, moderlige og medfølende. Vi vil gjøre verden til et bedre sted med vårt mot, styrke og engasjement. Med fellesskap, og med en god sans for rettferdighet. Med varme hjerter, ja, men også med kalde hoder.

For ja da, vi kvinner har evnen til å være både varme og empatiske. Men de fleste kvinnene jeg kjenner, er først og fremst modige, sterke og engasjerte. Fordi vi kan, og fordi verden trenger det.

Les Facebook-innlegget i sin helhet her: I call on the next generation of young women to be the mothers of the revolution of compassion that this century so desperately needs. You have a special role to play in creating a better world. Women are more empathic and sensitive, more receptive to the feelings of others. These qualities make women models of humanity. Study history and you’ll see that it’s men who have been responsible for carnage and destruction.

Hele Norges coronakart