Skjerp dere!

Sitter du for eksempel i rullestol og er aleneforsørgende: bare få deg jobb (lett som en plett)!

ENGASJERT: Hvorfor ble du ikke bare født i en rik familie, eller født med en penis, eller født funksjonsfrisk, eller født i Norge? spør Madeleine Schultz. Foto: Privat
ENGASJERT: Hvorfor ble du ikke bare født i en rik familie, eller født med en penis, eller født funksjonsfrisk, eller født i Norge? spør Madeleine Schultz. Foto: PrivatVis mer
Debattinnlegg

Forslaget til det nye statsbudsjettet ble fremlagt denne uka, et forslag som var så blått at man nesten så sort. Det overordnede budskapet lyder: «Er du en av de som sliter, da må du bare skjerpe deg».

At noen faktisk tror at man kan løse samfunnsproblemer ved å bare be folk om å skjerpe seg, er utrolig nok i seg selv. Men, når de som tenker det er mennesker som er gitt et ansvar for å iverta oss alle, da bør varsellamper blinke. Hele forslaget lukter litt av den amerikanske selvhjelpsboka «the secret», verket som lanserer positive tanker som løsningen på alt.

Er du født inn i fattigdom og elendighet: bare tenk deg ut av det! Sitter du for eksempel i rullestol og er aleneforsørgende: bare få deg jobb (lett som en plett)! Blir du utsatt for vold i ekteskapet ditt og ikke kan forlate mannen din på grunn av treårsregelen om opphold, så trenger du ikke hjelp av kvinnorganisasjoner, det er bare å tenke seg fri. Og ved å følge linja til selvhjelpsbøker og diverse andre alternative metoder på tankekraft, så kutter regjeringen nå i bistandspengene, barnetillegg for aleneforsørgende, støtten til kvinnebevegelsen og en del andre sosiale tiltak som åpenbart bare var i veien for friheten.

Men, hvem sin frihet er det de snakker om? Jo, pengene som spares inn på folks innskjerping, blir selvfølgelig overrakt til de som viser at de har skjerpa seg mest her i landet: Den bittelille superrike eliten. Litt rart er det jo at et overveldende flertall av alle disse folka som nå belønnes er hvite, funksjonsfriske, eldre menn? Men, det er nok bare tilfeldig. For når du for eksempel sitter i rullestol, eller har en diagnose som gjør deg ufør, eller blir utsatt for diskriminering, eller vokser opp på gata i et fattig land, da er du bare født med nedsatte evner til å skjerpe deg og bør selvsagt straffes for det.

Jeg mener: Det handler om prioriteringer. Hvorfor ble du ikke bare født i en rik familie, eller født med en penis, eller født funksjonsfrisk, eller født i Norge? Det ville jo åpenbart løst alt! Mens vi venter på at alle bare skifter kjønn, klasse, funksjonstilstand, legning og etnisitet og dermed beviser at frihet er likt for alle, vil jeg benytte sjansen til å rette et poeng tilbake til regjeringen: Skjerp dere!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.