Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjerper sikkerheten rundt Fritt Ord-utdeling til Muhammed-karikatur-redaktører

Skjer i morgen.

FÅR PRIS: Arrangørene tar ingen sjanser når Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mottar Fritt ords honnør i morgen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FÅR PRIS: Arrangørene tar ingen sjanser når Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mottar Fritt ords honnør i morgen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stiftelsen Fritt ord øker sikkerheten rundt utdelingen av Fritt ords honnør, som skjer i Oslo i morgen. Årets honnør går til  redaktør Flemming Rose i Jyllandsposten i Danmark og redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen, tidligere Magazinet.

På grunn av sikkerhetstiltakene krever stiftelsen forhåndspåmelding for alle som ønsker å overvære tildelingen, inkludert pressen.

- Jeg kan ikke gi deg noen kommentarer rundt sikkerhetsopplegget, sier førstekonsulent Tonje Olsrud i Fritt ord til Dagbladet.

Utløste «karikaturstriden» Selbekk og Rose får prisen for sin «prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid», ifølge juryens begrunnelse. Rose satt som sjefredaktør da Jyllandsposten i 2005 trykket en feature med flere karikaturer av Islams profet Muhammed.

Det førte i årene etter til en rekke demonstrasjoner og voldelige opptøyer i den muslimske verden.

Selbekk trykket en faksimile av karikaturene i Norge, ble drapstruet og måtte gå i dekning. Han skrev senere boka «Truet av islamister» om karikaturstriden, kommer i januar med oppfølgeren «Fryktens makt», og er glad for at sikkerheten tas på alvor når han stiller til prisutdeling hos Fritt ord i morgen.

- Dette er noe jeg har lært meg å leve med. Det er det jeg har opplevd hele veioen. Jeg har bare positive ting å si om politiet og den innsatsen de har lagt ned i denne saken, sier Selbekk til Dagbladet.

Høy pris «Flemming Rose og Vebjørn Selbekk er blitt selve symbolene på karikaturstriden. Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de fremmet forståelsen av ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet, og grunnlaget for andre friheter. De har begge betalt en meget høy personlig pris for sin innsats og har fått sitt liv forandret», heter det i Fritt ords begrunnelse for tildeling av prisen, som gir begge mottakerne 100 000 kroner hver.

- For meg var det et ganske beveget øyeblikk da Fritt ord-leder Knut Olav Åmås ringte meg, sier Vebjørn Selbekk.

- Denne saken har kosta meg mye, og selv om jeg hele tida har fått prinsipiell støtte av blant annet Per Edgar Kokkvold har jeg til tider følt meg ganske alene - særlig den første tida da det storma som verst. At jeg nå får denne prisen er derfor en sterk opplevelse. Spesielt fordi jeg får den sammen med Flemming Rose, som jeg regner somm et stort forbilde, sier han.

Det ventes rundt 80 publikummere til prisutdelingen i morgen.

Da den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard, som var blant dem som tegnet Muhammed i Jyllandsposten, skulle delta på en barneboklansering i Oslo i 2011 ble det slått full terroralarm.

Westergaard ble i all hast sendt tilbake til Danmark, mens arrangementet på Litteraturhuset ble avviklet med et stort politioppbud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!