Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjerper sikkerhets­rutinene på norske konsertarenaer etter Ariana Grande-terroren

Møtevirksomhet før morgendagens storkonsert med Bruno Mars i Telenor Arena.

<b>NORGE I MORGEN:</b> Bruno Mars under Grammy-utdelingen i Los Angeles i februar. I morgen spiller han på Telenor Arena. &nbsp;Foto: NTB / Scanpix
NORGE I MORGEN: Bruno Mars under Grammy-utdelingen i Los Angeles i februar. I morgen spiller han på Telenor Arena.  Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har skjerpet rutinene og er enda mer observante. Men ut over det, tar vi ingen ytterligere grep.

Dette sier operativ leder i Pro Sec, Henning Kristiansen, etter at en bombe eksploderte på Ariana Grande-konserten i Manchester i går kveld. Den britiske statsministeren Theresa May har i dag kalt det en terrorhandling.

Pro Sec leverer sikkerhetstjenester til rundt 90 prosent av alle konserter med internasjonale artister i Norge.

- Vi er så heldige at vi i Norge har strenge regler i forhold til skjenkeloven. Det gjør at alle på vei inn til store konserter blir visitert med tanke på drikke og farlige gjenstander. Generelt er sikkerheten bedre enn i mange andre land, sier Kristiansen.

Sikkerheten var likevel et tema da Pro Sec i formiddag satt i møte med politiet og konsertarrangør Live Nation før Bruno Mars på Telenor Arena i Bærum i morgen. Nesten 23 000 billetter er solgt til konserten.

ARIANE GRANDE: Artisten uttrykte på Twitter at hun var knust etter terroren i går. Foto: NTB / Scanpix
ARIANE GRANDE: Artisten uttrykte på Twitter at hun var knust etter terroren i går. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Ungt publikum

Det er bare knappe to uker siden Ariana Grande opptrådte på Telenor Arena. Hittil er 22 bekreftet drept og minst 59 skadet etter konserten hennes i Manchester i går.

- Publikummet da hun var her bestod for det meste av unge jenter i 15-18-års alderen. Det er fryktelig trist å høre om hendelsen i Manchester, å tenke på at noen kan være så kyniske at de vil ramme akkurat dette publikummet, sier Kristiansen.

Han forteller at sikkerhetspersonalet har blitt ekstra oppmerksomme på hva som foregår utenfor selve konsertarenaen.

- Ja, etter det som skjedde i Paris er vi er enda mer observante på uteområdene.

Kristiansen sikter til de seks koordinerte terrorangrepene i Paris 13. november 2015. Mer enn 100 mennesker ble drept bare under konserten med Eagles of Death Metal på Bataclan.

MANCHESTER: To kvinner innpakket i varmetepper etter at en bombe eksploderte på Ariana Grande-konserten i går. Foto: NTB / Scanpix&nbsp;
MANCHESTER: To kvinner innpakket i varmetepper etter at en bombe eksploderte på Ariana Grande-konserten i går. Foto: NTB / Scanpix  Vis mer

- Det er en tendens til større bekymring både blant publikum og artister. Samtidig opplever vi at folk er veldig imøtekommende og setter pris på sikkerhetspersonalets tilstedeværelse.

100-200 sikkerhetsvakter

Tragedien på Roskilde-festivalen i 2000 er ifølge Kristiansen den hendelsen som har gjort størst utslag på hvordan det jobbes med sikkerhet på norske scener og festivaler. Da ble ni mennesker klemt ihjel i trengselen under en konsert med Pearl Jam.

LYSGLIMT: Joe Aaron Gregory stod parkert på en parkeringsplass og filmet da det under en Ariana Grande-konsert mandag kveld oppstod en eksplosjon. Foto: NTB / Scanpix Vis mer Vis mer

- Under en konsert på Oslo Spektrum eller Telenor Arena har vi 100-200 mennesker på jobb.

- I den grad bemanningen har økt, er det mest på bakgrunn av arrangørkrav. Det er viktig at også artistene føler seg trygge, fortsetter han.

Uansett sikkerhetsoppbud tror ikke Kristiansen det er mulig å forhindre at det skjer terrorangrep i tilknytning til store begivenheter.

- Ikke sånn som vi ønsker å leve. Men vi kan skjerpe sikkerheten og oppfordre publikum til å hjelpe oss. Ser man noe mistenkelig så skal det rapporteres til politiet, understreker han.

TERROREN I PARIS: Blomster utenfor konsertstedet Bataclan, der mer enn 100 mennesker ble drept i et terrorangrep 13. november 2015. Foto: NTB Scanpix&nbsp;
TERROREN I PARIS: Blomster utenfor konsertstedet Bataclan, der mer enn 100 mennesker ble drept i et terrorangrep 13. november 2015. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hele Norges coronakart