Skjeve utfall mot PISA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PISA: Hva kjennetegner naturfagkompetansen som testes i PISA-undersøkelsen? Dette spørsmålet krever det noe innsats å sette seg inn i. Kvalitet til oppgavene som brukes i PISA, må ses i lys av hva som faktisk skal måles. I forrige uke fikk tre personer med sterk naturvitenskapelig bakgrunn, Eirik Newth, Rasmus Hansson og Sissel Rogne, slippe til i Dagbladet med en ensidig fordømmelse av naturfagoppgavene i PISA. Reportasjen gjør at vi slett ikke er overbevist om at disse kritikerne har satt seg særlig grundig inn i hva PISA er.

Læreplanen for naturfag og rammeverket for PISA målbærer et kunnskapssyn som utfordrer et tradisjonelt bilde av naturfaget. Med PISA ønsker myndighetene i en rekke land å finne ut om elever mot slutten av obligatorisk skolegang klarer å bruke sin naturfaglige kunnskap på en adekvat måte i konkrete situasjoner. Hva slags kompetanse trenger man for eksempel for å kunne delta i og forstå debatten om giftslamdeponiet ved Malmøya eller for å forstå ordskiftet om bevaring av rovdyr? I tillegg til å ha et følelsesmessig engasjement, vilje til å sette seg inn i saksdokumenter og en faglig innsikt, må man kjenne til hvordan man kan underbygge konklusjoner ved hjelp av empiri, og man må vite hva slags spørsmål som typisk kan besvares gjennom naturvitenskapelige undersøkelser. Dette er sentralt i den naturvitenskapelige dimensjonen i en rekke aktuelle spørsmål og problemstillinger som borgere i et samfunn i noen grad bør kunne forholde seg til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer