KRITISK: Stian Staysman Thorbjørnsen etterlyser kritikk mot NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Stian Staysman Thorbjørnsen etterlyser kritikk mot NRK. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Skjønner ikke tausheten rundt doplåt: - Hvor er kritikerne av NRK?

«Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller? Snort coke med meg, hoe», rapper King Skurk One og Linda Vidala.

(Dagbladet): Innholdet i sangen «Bængshot», signert Oslo-artistene King Skurk One og Linda Vidala, hever øyenbryn, og ble nylig lagt til på radiolistene til NRKs ungdomskanal P3.

Den kjente norske artisten og tv-profilen, Stian «Staysman» Thorbjørnsen, går nå ut og etterlyser kritikk av NRK fra musikkbransjefolk.

P3s uttalte målgruppe er dem mellom 15 og 30 år. Refrenget på den populære rapplåten, som går som følger:

P3-LISTET: Rapperen King Skurk One med låta «Bængshot». Foto: Jonas Meek Strømman
P3-LISTET: Rapperen King Skurk One med låta «Bængshot». Foto: Jonas Meek Strømman Vis mer
P3-LISTET: Rapperen King Skurk One med låta «Bængshot». Foto: Jonas Meek Strømman
P3-LISTET: Rapperen King Skurk One med låta «Bængshot». Foto: Jonas Meek Strømman Vis mer

«Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller? Røyk joint med meg, hoe. Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller? Snort coke med meg, hoe. Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli skækk eller? Spis sopp med meg, hoe. Bængshot mafakka. Er du hypp på å bli hjerneskada? Drikk shots med meg, hoe.»

- Noe å høre på i bilen?

- Er dette noe å høre på i bilen med barna, spør Thorbjørnsen i et Facebook-innlegg på den velkjente musikkbransjegruppa, Bransja prat, og maner til debatt.

«Bængshot» har også gjort inntrykk på hele Norges økonomiguru, Hallgeir Kvadsheim, kjent fra «Luksusfellen», som kommenterer låten på Twitter:

- Må være kult nok

Thorbjørnsen reagerer på at artistkollega TIX, kjent for sine dansbare og drøye russelåter, ikke blir listet på P3, men når TIX-sangen «Dory» likevel spilles på P3 i sammenheng med VG-listaturnéen, kritiseres P3 av bransjen.

Thorbjørnsen anklager musikkbransjen for dobbeltmoral. Samtidig savner han samme engasjement fra gruppemedlemmene som kommer fram når TIX diskuteres. Dette er noe han har bitt seg merke i over flere år, sier han.

- P3 kritiseres for å spille «Dory» av TIX under VG-listasendingen, men det er en selvfølge at den spilles, fordi den strømmes masse og faktisk er inne på VG-lista. Så kommer «Bængshot», som er mye drøyere og går i rotasjon på P3. Hvor er kritikerne av NRK da, spør Thorbjørnsen overfor Dagbladet.

- Dette viser at så lenge noe blir ansett som kult nok av de rette folka, er det ett fett hva innholdet i tekstene er, fortsetter han.

- Tar opp en debatt

Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, forteller at redaksjonen gjør helhetsvurderinger av alle låtene de hører på, som vurderes gode nok til å listes på radio. Det har de også gjort med «Bængshot».

- Denne sangen er bra. Særlig mener vi at kombinasjonen av kul produksjon og en morsom tekst gjør at dette er en bra og kul radiolåt, sier Borch Bugge til Dagbladet.

- Hvordan ser du på det som er debattens kjerne, refrenget?

- Det er humoristisk, samtidig som King Skurk One og Linda Vidala tar opp en debatt som kontinuerlig foregår i norsk offentlighet. Da tenker jeg på debatten rundt legalisering av rusmidler, opp mot den skadelige effekten av alkohol, sier musikksjefen.

- Ikke tilhengere av sensur

- Thorbjørnsen sammenlikner «Bængshot» med låtene til TIX, og mener at «kredible» artister har en fordel. TIX valgte vi ikke å liste på P3 i sin tid, fordi vi opererer med flere forskjellige parametere for musikkvalitet, fortsetter Borch Bugge.

Ifølge P3-sjefen handler det å være artist «om å være mer enn en låt».

- Her er det flere ting som stemmer. Tekst, produksjon og en musikalsk helhet. Det er ikke sikkert vi hadde lista TIX, selv om han hadde hatt en annen tekst. Generelt er vi ikke tilhengere av sensur, og synes ikke at det er bra å definere grenser for kunstnerisk innhold, sier Borch Bugge.

- Til dels politisk

King Skurk One har det siste året gått fra å være en relativt ukjent undergrunnsartist til å signere med bergenskollektivet NMG/G-Huset, kjent for urbanartister som Store P, Girson og Vågard (A-laget), Lars Vaular, Mads Dawg, Myra, Kamelen, Fjorden Baby! og Dårlig Vane.

I sommer har King Skurk One spilt flere konserter under Slottsfjellfestivalen, og er seinere i sommer aktuell under Øyafestivalens klubbkonsept, Øynatt. Han er selv godt fornøyd med å gå i rotasjon på P3.

- Refrenget er jo litt politisk, så at låten spilles på nasjonal radio er egentlig ikke noe verre enn alle andre drikkelåter. Den egner seg åpenbart ikke for barn, men uansett er det dritkult å være lista på P3, sier Adrian Eilertsen til Dagbladet.

- Alkohol er et kraftig rusmiddel, og det er jeg bevisst på i låten. Ved å rappe om vitenskapelige sannheter på en ekstrem måte, får man fram et poeng. Sjekk forskningen til professor David Nutt (Imperial College, London red.anm.), fortsetter han.