Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Skjønner vi denne tabellen, forstår vi hva som skjer i verden»

Vi er omgitt av tabeller og statistikk - enten vi liker det eller ikke.

TABELLFOLKET: «Stock-Jobbers Extraordinary» heter dette bildet fra cirka 1795 som viser hvordan det ble jobbet med kjøp og salg av aksjer i Londons Bartholomew Lane. Foto: NTB SCANPIX
TABELLFOLKET: «Stock-Jobbers Extraordinary» heter dette bildet fra cirka 1795 som viser hvordan det ble jobbet med kjøp og salg av aksjer i Londons Bartholomew Lane. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Forfatter, kritiker og filosof Espen Søbye er nå ute med boka «Folkemengdens bevegelse 1735-2014, En tabellstudie» og han skriver her om hvordan vi mennesker omgis av tabeller og statistikk, uansett om vi liker det eller ikke.

Når substantivet tabell brukes i bestemt form entall kan det bare være sakk om en tabell, Folkemengdens bevegelse 1735-2014, denne tabellen ble offentliggjort første gang i 1914, til Grunnlovens 100-årsjubileum.

Da ga Statistisk sentralbyrå ut Statistiske oversigter 1914, et uanselig hefte med 46 tabeller. En av dem het «Folkemengdens bevægelse 1735-1912». Den viser antall fødte, døde og hjemmehørende folkemengde gjennom 177 år og var den lengste tidsserien som noensinne var publisert i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?