- Skjønnhet er ikke å se ut som Beyoncé

Chimamanda Ngozi Adichie er et litterært stjerneskudd.

SUKSESS: - Jeg shopper mer enn før. Og jeg er veldig takknemlig for å bli lest, sier Chimamanda Ngozi Adichie om sin litterære suksess.  I kveld møter hun forfatter Sofi Oksanen og Toril Moi til samtale om makt under Symposium 2013 på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
SUKSESS: - Jeg shopper mer enn før. Og jeg er veldig takknemlig for å bli lest, sier Chimamanda Ngozi Adichie om sin litterære suksess. I kveld møter hun forfatter Sofi Oksanen og Toril Moi til samtale om makt under Symposium 2013 på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Nina Hansen/ DagbladetVis mer

Hun regnes som en av sin generasjons fremste afrikanske forfattere og fikk strående kritikker for «En halv gul sol». «Americanah» som nettopp er lansert på norsk, er en kjærlighetshistorie i den moderne, globale verden der makt, kjønn og hudfarge er sentrale temaer. 

I kveld klokka 21:00 diskuterer hun makt i litteraturen med forfatter Sofi Oksanen og professor Toril Moi på Litteraturhuset i Oslo. Arrangementet er gratis og åpent for alle.  

Men Dagbladet møter henne i afrosalongen VIP Service Salong der hun får håret flettet.

-De er ikke vant til naturlig hår her, sier Chimamanda Ngozi Adichie litt oppgitt.

I likhet med andre jenter i Nigeria, vokste hun opp med at håret hennes var «et problem» fordi det var krus. Hår på kvinner skulle være langt og glatt. Derfor tar jentene antipermanent og bruker hair-extensions.   

- I den globaliserte verden er ideen om skjønnhet blitt veldig homogenisert.Når svarte kvinner i USA faktisk må glatte ut håret for å se «profesjonelle ut» og få seg jobb, er det ikke lenger et individuelt valg. I dag er jeg stolt av mitt naturlige hår og synes langt løshår ser ekkelt ut, sier hun og legger til.

- Skjønnhet er ikke å se ut som Beynoncé.

- Lykkelig feminist
 Hovedpersonene Ifemelu og Obinze forelsker seg i hverandre i tenårene i Nigeria. Infemelu får stipend for å studere i USA og starter en blogg med observasjoner om svarte amerikanere — sett av en ikke-amerikansk svart.

- Ifemelu er ikke meg, slik alle tror, selv om jeg har bodd i USA. Min studietid var ikke så vanskelig, og mitt liv er langt mer kjedelig. Men interessen for kjønn og rase er personlig. Jeg regner meg selv om en lykkelig feminist.

Ifemelu bryter med forventninger og tar seg friheter, for eksempel med å være utro.

- Alle regner med at menn er utro. Men hvis ei kvinne er utro, tar alle det for gitt at hun har en god grunn som en slem, voldelig ektemann. Alle disse kjønnsreglene irriterer meg.

Svart i USA
Hennes observasjoner om klasse og hudfarger er treffende.

- Jeg visste ikke at jeg var svart før jeg kom til USA, da lærte jeg at svart betyr «mindreverdig». Fordommene mot svarte i USA er at de er late, lite arbeidsomme og kriminelle. Fordommen mot afrikanere er at vi er primitive, fattige, tilbakestående og lite kulturelle.

Hun kommer fra universitetsbyen Nsukka i det sørøstlige Nigeria, men flyttet som 19-åring til USA for å studere.  En gang i året holder hun svært populære, gratis skrivekurs i Lagos. Aslak Sira Myhre, daglig leder på Litteraturhuset, har undervist på kursene flere ganger og er blitt en venn. Hos frisøren er det han som serverer frukt og te.

- Jeg opplever Adichie som grensesprengende. For romanforfattere i den postkolonialistiske tradisjonen handlet det om å ta tilbake sine egne fortellinger mens Adichie går ut i verden med selvfølgelighet og skildrer USA.  Hun stiller ikke spørsmålstegn ved sin egen rett til å være universell. At det ikke er en afrikansk-amerikaner, men en kvinne fra Nigeria som skriver om rase, gjør det interessant. I Norge er den eneste som snakker om rase Harald Eia.

HÅR-LYKKE:  - Å komme til en hårsalong, handler ikke bare om hår og fletter. Det blir litt som å være hos familie, sier forfatteren Chimanda Ngozi Adichie fra Nigeria som er i Oslo for å delta på Litteraturhuset. Dagblsadet møter henne på VIP Service Salong der hun ordner håret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HÅR-LYKKE: - Å komme til en hårsalong, handler ikke bare om hår og fletter. Det blir litt som å være hos familie, sier forfatteren Chimanda Ngozi Adichie fra Nigeria som er i Oslo for å delta på Litteraturhuset. Dagblsadet møter henne på VIP Service Salong der hun ordner håret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer